Når Magnus Carlsen (23) og Viswanathan Anand (44) tar fatt på VM-kampen 8. november, følger selvsagt en hel sjakkverden hvert trekk — også de andre medlemmene av den ypperste verdenseliten.

De siste ukene har forhåndstips fra kjente sjakkpersonligheter rent inn, også fra markante tidligere toppspillere som Garry Kasparov og Anatolij Karpov.

Det er tydelig at de aller fleste tror Carlsen forsvarer VM-tittelen, selv om mange tror det blir jevnere enn i 2013, da Carlsen avgjorde før de to siste rundene.

Den eksentriske ukraineren Vasilij Ivantsjuk, som har tilhørt verdenseliten i over 25 år, spår imidlertid Anand-seier. Han trekker frem VM-byen Sotsji som en av årsakene til at Carlsen ikke vil greie å vinne.

Under følger tipsene fra sjakkeliten.

Garry Kasparov

Regnes av mange som tidenes beste sjakkspiller. Offisiell verdensmester fra 1985 til 1993. Startet så sitt eget forbund, der han var verdensmester fra 1993 til 2000. Var Magnus Carlsens trener tidligere i nordmannens karriere.

— Ja, jeg har allerede kommet med mitt tips. Jeg støtter og tror på Carlsen. Men denne kampen vil helt sikkert bli tøffere enn den første. Omkamper er vanskelige!, skrev Kasparov på Twitter 24. oktober.

Anatolij Karpov

Hadde verdensmestertittelen fra 1975 til 1985, da han tapte mot Kasparov. Ble FIDE-verdensmester på ny da Kasparov børt ut av forbundet i 1993. Spilte mot både Anand og Carlsen mot slutten av sin begivenhetsrike karriere.

— Etter min mening er alt forhåndsbestemt på grunn av aldersforskjellen og utfallet av den forrige VM-kampen. Det handler ikke engang om fysisk form, men Anands ambisjoner. Han har vunnet mange turneringer, VM, og han er en av de mest populære menneskene i landet sitt. Kort fortalt: han har allerede alt, sier Karpov til chess24.com.

— Carlsen har på sin side ambisjoner og veldig lyst til å vinne. Anand har et rolig liv nå, og det vil bli vanskelig for ham å komme seg i humør til en tøff batalje, men hvis du ikke kan komme deg i humøret til en tøff betalje fortjener du ikke å være i en VM-kamp.

Levon Aronian

Armeneren er verdens fjerde beste sjakkspiller.

Levon Aronian (til høyre) har vært en av Magnus Carlsens største konkurrenter de siste årene. Her er de to før Sinquefield Cup i St. Louis i august. Foto: AP

— Carlsen er klar favoritt i den kommende kampen, for Anand har alltid hatt psykologiske vanskeligheter med å spille mot ham. Forhåpentligvis vil det bli en spennende kamp, men jeg er redd det blir uinteressant dersom Carlsen vinner et parti i begynnelsen av kampen, sier Aronian til ria.ru.- Det er usannsynlig at det blir en lignende, tørr kamp som i Chennai (fjorårets VM, journ .anm.). Anand har spilt bedre i år, og han har forberedt seg bedre enn i fjor. Han vil ha en sjanse til å vinne.

Maxime Vachier-Lagrave

24 år gammel franskmann som har etablert seg i verdenseliten. Nummer 14 på novemberrankingen.

— Carlsen kommer til å vinne 6.5-4.5. Han er verdens beste spiller, og jeg forventer at han kommer bedre forberedt psykologisk og i åpningene, sier Vachier-Lagrave til chess.com.

— Jeg forventer også at Anand har lært av feilene fra den første kampen, hvor jeg synes han ikke utnyttet mulighetene sine, men jeg tror også at han ikke får så mange sjanser som i fjor.

Nigel Short

Var rangert som nummer tre i verden i en periode mot slutten av 80-tallet. Tapte en VM-kamp mot Garry Kasparov i 1993. Er i dag en av verdens mest profilerte sjakkommentatorer.

— Sjakkeksperter mener Anand, tatt hans alder i betraktning, må skjønne at han ikke har noe å tape, og spisse partiene, i stedet for å være med på de lange, subtile manøvreringene Carlsen trives med.

— Nesten hver eneste endring siden utklassingen i 2013 har vært til Anands fordel, derfor blir det sannsynligvis en jevnere kamp, skriver Short i sin spalte på hjemmesidene til Financial Times.

Hikaru Nakamura

USAs beste sjakkspiller, og nummer ni i verden.

Verdens niende beste sjakkspiller Hikaru Nakamura tror Magnus Carlsen vinner VM. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg ser ingen grunn til at Magnus ikke skal vinne igjen. Jeg synes Vishy viste ekstremt gode nerver da han vant kandidatturneringen i Khanty-Mansijsk, men jeg synes ikke noe har fundamentalt endret seg siden sist gang de spilte, sa Nakamura på en pressekonferanse under FIDE-turneringen i Tasjkent. Alexander Grisjtsjuk

Russisk spiller som har spilt meget bra den siste tiden. Nummer fem på verdensrankingen.

— Favoritten bør være Carlsen, men jeg håper virkelig at kampen blir mer interessant enn i fjor, og at det vil være en intens strid, sier Grisjtsjuk til r-sport.ru.

— Anand har mange styrker. Han vil være godt forberedt, og han spiller alltid veldig godt i aktive stillinger, når det er noe han kan ofre for å ta iniatiativet, og angripe kongen. Hvis han kommer i disse posisjonene kan han være optimistisk.

— Carlsen har ikke blitt svakere. I sommer ble han verdensmester i hurtigsjakk og lynsjakk. Det er en utrolig prestasjon, i tiår vil det bli vanskelig å gjenta dette. I VM-kampen vil mye avhenge av Anand - jeg synes ikke han er underlegen Carlsen når han spiller på sitt beste, men Magnus er mer stabil, han spiller flere kamper på et nivå i nærheten av sitt beste.

Sergei Sjipov

Russisk stormester og sjakkjournalist.

- Carlsen har begynt å ta mer sjanser. Han har absolutt selvtillit i sine evner, og vurderer seg selv som forpliktet til å slå alle, med hvilken som helst farge på brikkene, skriver Sjipov i en analyseartikkel på chessdom.com.

— Magnus vil vinne igjen, ganske klart. For han er sterkere. Og fordi det trengs, for eksempel for at vi skal kunne se en enda mer interessant kamp mellom Carlsen og Caruana (italieneren som er nummer to på verdensrankingen).

Shakhritar Mamedyarov

29-åring fra Aserbajdsjan, som for øyeblikket er nummer 13 i verden.

— Carlsen vil vinne. Men det blir ikke en lett kamp. Han vil vinne med tre poeng. Han er den beste spilleren nå.

Wesley So

Opprinnelig fra Filipinene, men har nylig byttet forbund til USA. Spilte seg inn på topp ti-listen i løpet av oktober.

— Carlsen ligger 70 poeng over i rating. Han er klar favoritt her hvis man ser på sjakkstyrke. Denne kampen vil ikke vare tolv runder, det er min følelse. At Carlsen leder med to poeng etter 11 runder er veldig gjennomførbart.

— Han er ustoppelig når han er motivert foran turneringer. Det er også vanskelig å slå ham når han er seriøs foran en kamp. Han har mer energi og utholdenhet enn Anand. Det er en stor fordel i en kamp som varer 12 runder, med rundt fem timer per parti.

Vasilij Ivantsjuk

Vasilij Ivantsjuk er kjent som en svært ujevn spiller. Her holder han seg til hodet under en turnering i Bilbao i 2011. I bakgrunnen er Magnus Carlsen. Ivantsjuk er blant de få som ikke tror Carlsen vinner VM-kampen. Foto: AP

En slags kulthelt i sjakken, på grunn av sin eksentriske oppførsel og kreative spillestil. Har vært i verdenstoppen i over 25 år (!). Er nå rangert som verdens 25. beste spiller. — 6-6 og Anand vil vinne på tie-break (avgjøres i lynsjakk dersom det er likt etter 12-runder, journ. anm.). Hvorfor? Objektivt sett, er Carlsen sterkere for øyeblikket etter min mening, men det er to veldig viktige ting: 1) Carlsen ønsker ikke å spille mot Anand nå. Anand har mer erfaring i slike situasjoner (å spille flere enn én kamp mot samme motstander, journ. anm.). 2) Carlsen ville ikke spille i Russland nå.

— På grunn av disse to tingene forventer jeg en jevn kamp i Sotsji.

Judit Polgár

Ingen kvinner har vært nærmere den absolutte verdenstoppen enn Judit Polgár. Her viser hun frem sjakkboken hennes på en skole i hjemlandet Ungarn i 2013. Foto: REUTERS

Har vært verdens beste kvinnelige sjakkspiller i 25 år. Har også vært topp ti uansett kjønn.— Carlsen vil vinne, men det vil bli veldig jevnt. Jeg synes Anand er en fantastisk mester, og faktumet at han er utfordreren - «underdogen» - og denne gangen ikke verdensmesteren som må forsvare tittelen, gir ham en god utfordring til å spille bra og vise at den gamle reven fortsatt kan spille bra.

VM-kampen spilles fra 7. til 28. november, og har et best-av-tolv-partier-format.