I en tale i Parlamentet mandag kom hun med dramatiske advarsler om hva som kan skje hvis avtalen stemmes ned. I så fall risikerer Storbritannia å gå i oppløsning, sa May, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Årsaken er at en slik situasjon angivelig vil øke sannsynligheten for at Skottland løsriver seg fra Storbritannia.

– Ta en ny kikk på avtalen i løpet av de neste 24 timene, oppfordret statsministeren dagen før den skjebnesvangre avstemningen i Underhuset.

May sa også at hun mener det vil være feil å utsette utmeldingen av EU, som etter planen skal skje 29. mars.

– Kan bli avlyst

I en tale til fabrikkarbeidere i Stoke-on-Trent tidligere på dagen kom May med en advarende pekefinger til brexittilhengere som er innstilt på å stemme mot avtalen. Et nei kan føre til at hele brexit blir avlyst, mener statsministeren.

Det er mer sannsynlig at Parlamentet vil blokkere skilsmissen, enn at de vil la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha en avtale på plass, fastholdt hun.

– Som vi har sett de siste ukene, er det noen i Westminster som ønsker å forsinke eller til og med stoppe brexit, og som vil ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler for å gjøre det, sa May.

– Hva om vi befant oss i en situasjon der Parlamentet forsøkte å ta Storbritannia ut av EU i strid med en folkeavstemning der flertallet stemte for å bli? Folks tillit til demokratiske prosesser og til politikere ville ha lidd katastrofal skade.

Venter nederlag

Tross statsministerens overtalelses-innspurt er det ventet at hun vil tape avstemningen i Underhuset med klar margin. Det innrømmer regjeringen selv.

– Jeg tror det er usannsynlig at vi vinner avstemningen, for å være ærlig. Det er ikke umulig, men det er usannsynlig, sier handelsminister Liam Fox til BBC.

Mays utfordringer ble ikke mindre da partifellen Gareth Johnson mandag frasa seg rollen som De konservatives innpisker – i protest mot brexit-avtalen.

Samme dag mottok May et brev med beroligende ord fra EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

Mays håp har vært at nye innrømmelser fra EUs side skal vippe flertallet i favør av den utskjelte avtalen. Men EU-brevet inneholder i realiteten lite nytt.

«Vi er ikke i en posisjon til å avtale noe som endrer eller er inkonsistent med utmeldingsavtalen», skriver Tusk og Juncker.

Nye forsikringer

I brevet kommer EU-toppene likevel med nye forsikringer om at de er innstilt på å arbeide i høyt tempo for å få en ny frihandelsavtale med Storbritannia raskt på plass etter utmeldingen.

Samtidig bekrefter de at EU deler britenes mål om å unngå at det noensinne skal bli nødvendig å ta i bruk avtalens såkalte reserveløsning for irskegrensa.

«EU ønsker ikke å se reserveløsningen tre i kraft. Skulle den gjøre det, vil den representere en mindre gunstig handelsordning for begge», skriver EU-toppene.

Irsk problem

Den kontroversielle reserveløsningen er forhandlet fram for å sikre at det aldri vil bli behov for nye sperringer langs grensa mellom Irland og Nord-Irland. Den skal kun tre i kraft som en midlertidig løsning hvis EU og Storbritannia ikke kommer i mål i tide med forhandlingene om en ny frihandelsavtale.

Men reserveløsningen har møtt massiv kritikk i Underhuset, der mange av de folkevalgte frykter at den skal bli en felle som fanger Storbritannia i en omstridt tollunion med EU på ubestemt tid.

Samtidig forvanskes forhandlingene av stadig mer høylytte krav om en ny folkeavstemning om brexit – og av et Labour som håper på å benytte kaoset til å kapre regjeringsmakten fra May.