OBERSTDORF (aftenposten.no): — Så lenge det er verdien av hoppuka de er redd for og at de store favorittene skal falle ut, måtte det bli avlysning, sier Anders Jacobsen.

Han mener at hensynet til at rennet skal være fair, at ikke kampen om de gjeveste plassene skal bli bingo, teller mye. Men selvsagt også hoppernes sikkerhet.

— Det var dumt at de ventet så lenge med avlysning, sier Jacobsen, som selv ventet i 2,5 timer på toppen. De brukte han blant annet til å ta av seg utstyret, legge seg på ryggen og spise sjokolade. Alt mens publikum måtte lide seg gjennom åtte utsettelser.

— Men det er klart at det er TV-rettigheter og sponsorer og det hele å ta hensyn til. Arrangøren må sikkert også selge litt glühwein, ler han.

Jacobsen var en av de få som fikk grønt lys i åpningsrennet. Det endte med et hopp som ble målt til 127,5 meter(116,2 poeng).

— Dette handler om vindskjerming for å få stabile forhold. Da kan vinden komme opp og ned, sier Jacobsen, og forklarer hvordan vegger på siden av bakken kunne ha reddet et slikt renn.

— Problemet denne gangen var at vinden kom på skrå. Jeg hadde fine forhold og følte meg trygg, men vinden kunne være seks sekundmeter på kulen og tre bakfra lenger ned. Da dupper skiene rett ned og det kan bli stygge fall og hoppere som blir fraktet bort med helikopter. Det er heller ikke bra for sporten, sier Hønefoss-hopperen.

Stor enighet om at avlysning var på plass

— Det var riktig å avlyse. Det var på grensen til å bli farlig, mener landslagstrener Alexander Stöckl.

Han føler fra tid til annen press der han står på trenertribunen, men er helt avhengig av den tilliten hopperne har til ham, og han har til juryen.

Derfor ønsker heller ikke han at det skal bli risikorenn med fare for liv og helse.

Tar hensyn til hoppernes helse

— Dette var umulig å gjennomføre. Hvis rennet hadde fortsatt, ville det gått på helsa løs. Denne avlysningen viser at vi har en meget kompetent jury som det går an å stole på, legger sportssjef Clas Brede Bråthen til.

I landslaget har de aktive lært seg til å bli tålmodige, og ikke irritere seg over slike ting man ikke har herredømme over, som været.

— Det er ikke optimalt å vente flere timer på toppen, men det handler om å tenke positivt. Vi er klar til rennet mandag, og skal gjøre det samme som vi vanligvis gjør på forhånd, spille volleyball og ta noen satsimitasjoner.

Kjetil Strandbråten har lang erfaring som landslagstrener i hopp og kombinert, også for Sverige. I årets hoppuke er han ekspertkommentator for NRK radio.

— Jeg er glad for at de ikke tvinger gjennom renn. Da kunne hoppuka blitt avgjort på bingoforhold. Men det er selvsagt en utfordring for hoppsporten at det blir avlysninger. Jeg skjønner også at publikum og TV-seere synes at det blir mye venting. Men juryen har ikke annen mulighet enn til å prøve så lenge de tror det er en mulighet til å gjennomføre.

— Jeg forstår ikke hvorfor avlysningen ikke kom tidligere. Alle skjønte jo at det ikke ville bli noe renn, men det verste er at værmeldingen mandag ikke er noe særlig bedre, sier Arne Scheie, NRKs tidligere hoppekspert.

Han prøvde å fange opp informasjon fra tysk TV, og der var man ikke så positive til at rennet kan avvikles mandag.

— Vi skal uansett være forberedt, sier assistenttrener Magnus Brevig, som tok med gjengen tilbake til hotellet og en god middag.