ATTRAKTIV: Rettighetssjef i TV 2, Bjørn Taalesen, skal i nye forhandlinger om det som kanskje er den viktigste sportsrettigheten i Norge. Arkivfoto Foto: Håvard Bjelland

Denne uken ble det klart at Premier League har solgt rettighetene i Storbritannia til Sky og BT Sports. Sky betaler 4,2 milliarder pund for sin del av kaken, mens BT Sports betaler 960 millioner pund for sin.Sky har sikret seg fem av syv såkalte rettighetspakker, mens BT Sports tok de to siste. BT Sports vil med det øke fra 38 til 42 TV-sendte kamper i sesongen.

Avtalen har en ramme på 10 millioner pund – 116 millioner kroner – per TV-sendte kamp. Det betyr 10 millioner pund for Manchester United – Manchester City, Chelsea – Arsenal eller Liverpool – Everton, men også det samme for QPR – West Bromwich, Aston Villa – Hull City og Burnley – Leicester.

Venter på tur

OMSVERMET: Dueller som denne gjør at nordmenn elsker engelsk fotball. I vår skal rettighetene omforhandles. Foto: Darren Staples, Reuters

Den nye rettighetsavtalen gjelder i tre år fra 2016. Også TV 2 sin nåværende avtale går ut i 2016. Foreløpig sitter de bare og venter på tur til å komme til forhandlingsbordet.– Status for oss er at vi står på gaten og venter på at det skjer noe. Det er ikke noen prosess som er i gang. Premier League har holdt sin tidsplan, så i løpet av noen måneder nå, så vil det nok skje noe. Så blir det antakelig en avklaring før sommeren en gang, sier rettighetssjef Bjørn Taalesen i TV 2. Sist Taalesen kunne juble for ny Premier League-avtale, skjedde det også ett år før den gamle avtalen gikk ut. Han er usikker på om prishoppet i England vil ha noe å si for reforhandlingene i Norge.

– Det må tiden vise, men jeg konstaterer at 70 prosents økning er mye, sier Taalesen.

Han forteller om en svært opphetet rettighetskamp i England.

Ekstrem konkurranse

– Prisen i Storbritannia er påvirket av en spesiell konkurransesituasjon, der det er to konserner som ikke har hatt råd til å tape. Skys fremtid er mer eller mindre avhengig av Premier League-rettigheter. Vårt liv står og faller ikke ved Premier League-rettighetene, sier TV 2-sjefen.

TV 2 overtok selv rettighetene til engelsk fotball fra Canal+, senere CMore, sommeren 2010. Taalesen holder litt igjen når vi spør om ikke Premier League er en av de viktigste rettighetene som finnes på sportsfronten.

– Det er en god rettighet, sier Taalesen.

– Men det er vel slik at når dere er i boks med rettigheten, er den ekstremt viktig. Før forhandlingene er den ikke like avgjørende?

– Ha ha! Det er en riktig spørsmålsstilling, sier Bjørn Taalesen.