— Det har kommet en stripe (med tape), som vi kan sette på, og som teoretisk skal gjøre årene litt mer aerodynamiske. Noen lag har prøvd det. Vi har kjøpt det og kommer til å prøve det på trening, så får vi se om det er noe vi kommer til å bruke, sier Johan Flodin.

Landslagssjefen fortalte like etter ankomst til Rio de Janeiro om farts-tapen de norske roerne vurderer å sette på årene. Are Strandli og Kristoffer Brun er medaljekandidater i lettvekt dobbeltsculler, og man ser på alle detaljer som kan gjøre den norske båten raskere enn hovedkonkurrentene Frankrike og Sør-Afrika.

Så langt har ikke Strandli og Brun brukt tapen i konkurranse. Nordmennene ror med en annen båt i OL enn de har brukt tidligere i år, på grunn av at båten måtte sendes til Rio for flere måneder siden. Flodin har vært bekymret for å introdusere for mye nytt på en gang.

Brun: — Mest mentalt

Brun var usikker på effekten slik tape kan ha da BT snakket med ham om det.

— Det er kanskje mest mentalt. Det er så mye man kan tape et sekund på, men det kan være det hjelper. Alt som er en fordel skal vi benytte oss av, sier Brun.

Flodin er trygg på at tapen er innenfor regelverket, ettersom det bare koster 15–20 euro pr. åre å sette på tape. Reglene forbyr ting som er ekstremt fordyrende for sporten og som ikke er tilgjengelig for alle. Tapen er relativt billig og allment tilgjengelig.

Vanskelig å måle

Flodin er heller ikke sikker på at tapen har en effekt, ingen vet helt sikkert. Det er også utrolig vanskelig å måle effekten, ettersom ingen 2000 meter i roing er helt like.

— Jeg har sett mange matematiske teorier om hvordan man kan spare et sekund her og et sekund der. Hadde alt fungert, ville vi rodd 20 sekunder fortere og satt verdensrekord hver gang. Men det skjer ikke, sier landslagssjefen.

(Krever innlogging)

I RIO: Øystein Vik og Rune Sævig (foto).

Brun og Strandli skulle egentlig ro semifinale i lettvekt dobbeltsculler i OL onsdag, men det hele ble utsatt på grunn av dårlig vær i Rio de Janeiro. Det har vært både vind og regn onsdag.Først ble semifinalen utsatt noen timer, men så ble all roing avlyst onsdag. Nå skal de i stedet ro klokken 14.20 torsdag norsk tid.