Allerede i januar ble det bekjentgjort at fem profilerte russiske kappgjengere er utestengt for dopingbruk, og at dette får tilbakevirkende kraft i alle fall til 2009. Trond Nymark tok sølv bak russeren Sergej Kirdjapkin i VM i Berlin i 2009. Han er på listen over de som er avslørt for juks, og dermed vil Nymark etter alt å dømme få en gullmedalje ettersendt i posten.

Snytt for følelsen

— Det vil aldri bli det samme. Følelsen av å komme først i mål og å stå på pallen og høre "Ja, vi elsker" vil jeg jo aldri få tilbake, sier Trond Nymark til BT.

— At det har foregått mye i Russland er vel ingen overraskelse. Men det som både overrasker og skremmer meg, er at jukset kan ha gått helt til toppen i det internasjonale friidrettsforbundet, sier Trond Nymark.

Best også i 2005?

— Tror du dette vil fremskynde prosessen med å få gullmedaljen du har gjort deg fortjent til?

— Ja, det er høyst sannsynlig. For nå ser det jo ut som om snøballen har begynt å rulle for alvor. Men å få gullet tilsendt i posten vil aldri bli det samme. Det som er det viktigste for en utøver er jo det å være best til en bestemt tid og et bestemt sted. Den opplevelsen er jeg snytt for.

Nymark har konkurrert mot dopere i hele sin karriere, og skulle sannsynligvis ha vært VM-vinner så langt tilbake som i 2005. De tre som var foran ham i Helsingfors er nemlig alle tatt for doping senere. Det var samme mann, Sergej Kirdjapkin som vant. Russeren på sølvplass, Aleksej Voyevodin, ble også avslørt etter London-OL. Det ble også italieneren Alex Schwazer, som tok bronsen i 2005-VM.

Tapte 260.000 kroner

Han er spent på hva som vil skje nå fremover.

— Det skal bli spennende å se hvordan de går frem, om det også vil bli gitt en økonomisk kompensasjon i etterkant av avsløringene. Jeg fikk 30.000 dollar for min sølvmedalje, mens vinneren fikk 60.000, sier Nymark. Med dagens dollarkurs utgjør det en forskjell på 260.000 norske kroner.

— Kappgang var jo yrket mitt mens jeg holdt på. Så det er klart det er surt å tenke på, selv om penger aldri var noen drivkraft for meg. Men nå får de først skrive om resultatlisten, og så gjenstår det å se hva som skjer, sier han.

Nymark sier at han mest av alt føler oppgitthet over at jukset har kunnet pågå over så lang tid uten at noen fikk satt en stopper for det.

— Ryktene om russisk doping har gått i 20 år. Men at en hel nasjon og et helt system har fått lov til å holde på slik, er mildt sagt rystende, fortsetter han.

— Det er så klart en anerkjennelse å få gull, men det er vanskelig å føle noen glede. Akkurat nå er jeg glad for at avsløringene kommer nå og ikke noen uker etter mesterskapet i 2009. Det hadde vært tyngre å takle enn nå som jeg har lagt opp og har fått tingene litt på avstand.

Plätzer ikke overrasket

Kjersti Tysse Plätzer gikk inn til sølvmedalje bak Olga Kaniskina i Beijing-OL i 2008. Kaniskina er blant dem som ble dopingtatt etter sitt OL-gull i London i 2012. Men i januar avviste Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at Plätzer vil kunne få gullmedalje, ettersom utestengelsen bare går tilbake til 2009. Hun sier at hun ikke er overrasket over avsløringene som er kommet frem.

I januar påpekte hun overfor BT at rundt 20 utøvere var tatt fra det samme miljøet, rundt trener Viktor Tsjegin i Saransk.

— Nå er det flere, kanskje rundt 30, sier hun.

Hun har selv vært i Saransk og konkurrert, og sett hvordan utøverne som holder til der bor i samme hus og trener sammen.

— Det vi så av russerne var at de på 20 km doblet tidene sine fra 10 km året før. Det skal ikke gå an å gjøre det. Det er helt unaturlig, sier Kjersti Tysse Plätzer.

Som DDR og Sovjet

Kappgjengeren er mektig oppgitt over det hun mener er systematisk doping i Russland.

— Dette er et system på samme måte som DDR og Sovjetunionen holdt på. Jeg kan ikke annet enn å synes litt synd på utøverne også. I et slikt system har jo ikke utøverne noe valg, påpeker Tysse Plätzer.

— Det tragiske er at de har jo alle fasiliteter til stede for å kunne oppnå gode resultater uten doping. Alt er tilrettelagt slik at utøverne kun skal ha det sportslige å tenke på, sier Kjersti Tysse Plätzer.