Presidentene i FIFA (Sepp Blatter) og UEFA (Michel Platini) risikerer livsvarige utestengelser fra fotballen. De mektige fotballtoppene er mistenkt for korrupsjon.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at Blatter og Platini innen de to neste ukene kommer til å møte i en høring foran FIFAs etiske komité, der den avgående norske fotballpresidenten Yngve Hallén er medlem.

Individuelle høringer

En kilde sier til AP at høringen vil foregå i FIFA-hovedkvarteret Zürich 16. til 18. desember, og at Blatter og Platini vil få dommene sine i løpet av få dager etter det. Kilden ber om å få være anonym, siden datoene ikke er offisielt bekreftet ennå.

Det vil bli foretatt individuelle høringer av Blatter og Platini. Etikk-komitéen ledes av den tyske dommeren Joachim Eckert.

Både Blatter og Platini er foreløpig suspendert i 90 dager. Platini beskyldes for å ha mottatt 2 millioner sveitsiske franc (17,5 millioner kroner) av FIFA i 2011, godkjent av Blatter.

Både franske Platini og sveitseren Blatter nekter for å ha gjort noe ulovlig. Fotballtoppene har forklart at beløpet ble betalt for arbeid Platini gjorde for FIFA i perioden 1998-2000. De har innrømmet at det aldri forelå noen skriftlig avtale om utbetalingen.

Kan ende i CAS

Forrige måned uttalte Platinis advokat Thibaut d'Ales at FIFAs etiske komité ønsker å utestenge UEFA presidenten på livstid.

– Dette kan jeg ikke kommentere, sa Yngve Hallén da. Han sitter i den etiske komiteen i FIFA, i det såkalt dømmende kammeret, og må forholde seg til de regler som gjelder med tanke på viktige rettsprinsipper. Dersom Hallén skulle ha kommentert saken ville han selv risikert eksklusjon fra komiteen han sitter i.

Platini ønsker å overta vervet som president i FIFA. Han var lenge favoritt, og fikk på et tidspunkt støtte av Norges Fotballforbund. Så lenge Platini er mistenkt for korrupsjon er han ikke kandidat til å overta vervet i FIFA. Valget skjer 26. februar.

Dommen som trolig kommer før jul kan ankes både av de tiltalte og av aktoratet. Hvis så skjer går saken til appellutvalget i FIFA, og deretter kan den ende i Idrettens voldgiftsrett (CAS) som er siste ankeinstans.