Christianssand artillerie compagnie sto æresvakt da kongefamilien avsluttet den to timer lange spaserturen onsdag. Foto: Reidar Kollstad
Vinking og atter vinking for jubileumsparet på spaserturen mot Tresse. Både unge og gamle var møtt fram for å hylle Kongen og Dronningen. Foto: Reidar Kollstad
Selv om det var kongeparet som jubilerte, var kronprinsparet også et populært innslag for dem som sto langs kongefamiliens rute. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg har fått med meg at da kongeparet gjestet Kristiansand under signingsferden for 25 år siden, fikk daværende ordfører Paul Otto Johnsen seg en svingom med Dronningen. Så Dronning Sonja, hvis det rykker i dansefoten så er jeg klar, sa Furre til latter fra både de kongelige og skuelystne som var møtt fram for å ta i mot de kongelige gjestene.

Da kongeparet gjestet Kristiansand på signingsferden i 1991 ble daværende ordfører Paul Otto Johnsen budt opp på dans av dronning Sonja. Foto: Fædrelandsvennen 28. juni 1991.

Deretter gikk det slag i slag for kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Flere tusen hadde stilt seg opp langs den 1300 meter lange ruten for å få et glimt av jubilantene. Mange fikk et par ord med dem underveis også.

Krigsveteran John Nilsen (midten) synes det er stas å kunne hjelpe til når de kongelige kommer på besøk. 12 år gamle Victor Irbhogbe-Evbayiro (i grå vest) har nettopp levert blomsterbukett til kronprinsesse Mette Marit. Foto: Reidar Kollstad

Victor Irbhogbe-Evbayiro stilte med blomster og ble spurt om både alder og hvilken skole han gikk på av en lokalkjent kronprinsesse.— Jeg svarte at jeg var 12 år og at jeg gikk på Tordenskjoldsgate skole. Det var hyggelig, sa Victor etterpå.

Spontangaver

Det var meldt ordentlig møkkavær i forkant av besøket, men regnet holdt seg kledelig i bakgrunnen da kongefølget begynte spaserturen opp mot Tresse. Et lite drypp i ny og ne la ingen demper på sjarmøretappen.

— Kronprinsesse Mette-Marit! ble det ropt fra en trebåt som lå fortøyd utenfor Bølgen og Moi.

Marius Johansen (blå og hvite striper) og Svein Tønnessen (hvit genser) fikk overlevert en lysestake til kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Reidar Kollstad

Mens kongefølget stoppet opp ble en pose overrakt kronprinsessen.— Det er en lysestake lagd av drivved fra Dvergsøya, sa opphavskvinne Sissy Johansen.

— Så fin. Den skal vi ha på hytta, kvitterte kronprinsessen.

Comeback

Barnehager med kroner og fargerike drakter ble avløst av voksne kvinner og menn som gjerne ville se de kongelige på nært hold. Det var lagt inn mange stopp med lokale underholdningsbidrag. Et utdrag av Ketil Bjørnstads kommende oppsetning «Terje Vigen» vakte begeistring, Stinta skolemusikkorps fra Arendal leverte feiende marsjer og sannelig var det duket for et mini-comeback fra tidligere popmusiker og nåværende møbelsnekker Erik Faber.

Det var lagt inn 18 kulturposter underveis. Her er det Stinta skolemusikkorps som spiller for kongefamilien. Foto: Reidar Kollstad

— Mamma har vært nøye med at jeg må bukke før jeg spiller. Det skal nok gå bra, mente Faber da Fædrelandsvennen spurte om han var nervøs.Etter at sangen var levert, var kunstinteresserte dronning Sonja raskt fremme hos Faber og lurte på hvordan det gikk med møbelsnekringen.

— Hun er relativt oppdatert. Jeg tok svennebrevet for et par uker siden, smilte Faber da følget var gått videre.

Vennegjeng på balkongen

Kristiansand var den sjette og siste byen som ble gjestet i forbindelse med at kongen og dronningen feirer 25 år på tronen. Likefullt ble hver eneste person møtt med interesse av de kongelige. Høyt hevet over allmuen hadde noen voksne kvinner inntatt balkongen i fjerde etasje på Strandpromenaden for å følge det kongelige følget fra oven.

I fjerde etasje i Strandpromenaden hadde en venninnegjeng samlet seg for å feire kongefamilien. Foto: Reidar Kollstad

— Du kan bare kalle oss en vennegjeng med pene damer, var det ei som sa da Fædrelandsvennen stakk skoen innenfor døra.- Nei, ikke skriv det, sa vertinne Anne Marie Vetnes.

— Hvorfor har du invitert?

— Når kongefamilien kommer på besøk er det jo en selvfølge å invitere på lag, sa Vetnes før resten av damene stemte i et «Hurra» fra balkongen.

God timing

Etter å ha vært gjennom 18 forskjellige poster nærmet det seg slutten på den to timer lange spaserturen. I samme øyeblikk som kongefamilien steg om bord i sjaluppen som skulle ta dem ut til kongeskipet «Norge», begynte det å regne.

Etter en to timers vandring gjennom 18 kulturposter, satte sjaluppen kurs mot kongeskipet "Norge". Foto: Reidar Kollstad

— God timing, sa ordfører Furre da han sto igjen i gjestehavna.- Og dansen med Dronningen. Blir det noe av den?

— Hun sa vi fikk se hvordan det blir på Myren gård i ettermiddag, smilte Furre.