Pengene så han aldri noe til, men denne uka fikk han bilen tilbake — i mye dårligere stand, og med 6300 kilometer ekstra på kilometertelleren.

Lørdag 23. juli ble Thomas Hansen (25) oppringt av en 37 år gammel mann fra Kristiansand som ønsket å kjøpe bilen hans, en Volvo 940, som han hadde avertert på Finn.no for 12.000 kroner. De avtalte en pris på 11.000 kroner, og mannen kom og hentet bilen.

- Han overførte pengene på mobilbank mens jeg så på. Det er slik jeg har solgt ting tidligere, og det har jeg ansett som en trygg måte, sier Hansen til Fædrelandsvennen.

Senere samme kveld ble han oppringt av politiet. Bilen han nettopp hadde solgt, var blitt anmeldt for «burning» ved en barneskole. Hansen oppga navnet på kjøperen.

I løpet av de 19 dagene fra Thomas Hansen solgte bilen sin, til han fikk den tilbake, sendte svindleren mange titalls sms-er med nye løfter om å betale. Bildet viser svaret da Hansen truet med å gå til politiet. Foto: Skjermdump

Fikk ingen pengerMandag sjekket han kontoen, men ingen penger var kommet inn. Heller ikke tirsdag eller onsdag dukket det opp penger. Da tok han kontakt med kjøperen.

— Han beklaget seg veldig, men sa han var i Danmark på familieferie. Det var begynnelsen på en hel haug med unnskyldninger. De neste dagene hevdet han blant annet at han hadde blitt påkjørt av en bil og fått hofta ut av ledd, og deretter havnet på sykehus med blodforgiftning, forteller Hansen.

Etter over to uker med nye lovnader om at han skulle få pengene sine, ble Høvåg-mannen oppringt av en eldre kar som hevdet han var bestefaren til bilkjøperen.

— Han sa at barnebarnet hadde slitt med kriminalitet hele livet, men endelig begynt å få livet på rett kjøl, så han ville betale for bilen. Men det var også bare lovnader om at han skulle betale senere, forklarer Hansen.

Bagasjerommet var fullt av ting da 25-åringen fikk den tilbake. Foto: Heida Gudmundsdottir

Hentet bilen i Danmark

Etter hvert forklarte bilkjøperen at Volvoen hans sto i Hirtshals. Med hjelp fra både norsk og dansk politi, klarte Hansen å få den sendt hjem til Norge. Forrige torsdag søkte Tollvesenet gjennom den, og han betalte 2050 kroner for å få den tilbake.

— Men den ser jo ikke ut. Den er tydeligvis blitt «burnet» mye med, og har gått 6300 kilometer på de 19 dagene den var borte. Den hadde fire nye sommerdekk da jeg solgte den, men nå er alle slitt, og det står ett vinterdekk på. Rattet er løst, bilen må trilles i gang, og den har mange nye bulker, forteller Hansen oppgitt.

— Kanskje jeg kan få 5000 for den, om jeg er heldig. Men vrakpanten er jo tre tusen, og jeg har betalt 2050 for å få den igjen, så hele bilen er jo egentlig tapt, sier 25-åringen, som selv jobber som bilmekaniker hos Gumpen Auto Øst i Sørlandsparken.

Hansen viser fram noen av tingene han fant i bilen da han fikk den igjen fra Danmark. Foto: Heida Gudmundsdottir

Notorisk svindler

Det at mannen som kjøpte bilen har vært involvert i mye kriminell aktivitet er ingen overdrivelse. I mars skrev Fædrelandsvennen en sak hvor vi presenterte hele rullebladet til den profesjonelle bedrageren, som blant annet har svindlet til seg dyre biler, båter og til og med en luksusleilighet til 10-12 millioner kroner i Spania.

Lensmann Kjetil Nygård i Lillesand bekrefter at politiet har mottatt en anmeldelse på 37-åringen, og at saken vil bli etterforsket.

— Mannen som har anmeldt forholdet mener at denne personen helt klart har lurt ham, og at han aldri har hatt noen intensjon om å betale for bilen. Vi har noen avhør som gjenstår i saken. Mannen som er navngitt i anmeldelsen, er fra tidligere domfelt og siktet for tilsvarende og liknende forhold, men noe mer ønsker jeg ikke å gå ut med, sier lensmann Nygård.

Mannen er dømt elleve ganger, hvor ni av dem er for bedrageri. Han satt varetektsfengslet i Kristiansand fengsel fram til 10. mai, og venter på å sone fem måneder i fengsel for å ha svindlet til seg blant annet en Ford Mondeo, en Ford Probe, en Volvo V70 og en Volvo XC60. I 2010 hadde han akkurat sluppet ut etter forrige bedrageridom, da han på nytt ble dømt til tre og et halvt års fengsel for å svindle til seg en luksusleilighet i Spania, en cabincruiser og flere store, kostbare biler.

Svindleren: - Jeg har hatt fem prolapser i ryggen

37-åringen som stakk av med Thomas Hansens bil uten å betale for den, skylder på sykehusopphold og hevder han fortsatt har planer om å betale for bilen.

— Jeg har hatt fem prolapser i ryggen. Jeg har vært veldig dårlig, men jeg skal betale og få bilen tilbake, sier 37-åringen til Fædrelandsvennen.

Han hevder han nesten ikke har kjørt bilen, selv om den har gått 6300 kilometer de 19 dagene fra Hansen leverte den fra seg, til han fant den igjen.

— Det er ikke jeg som har kjørt den. Jeg vil ikke si hvem som har kjørt den.

- Du har blitt dømt for ganske mange bilsvindler før?

— Ja, men det er fortid. Jeg skal snart opereres, og deretter sone min siste dom.

- Hvorfor betalte du ikke for bilen?

— Betalingen for bilen ble kansellert fordi det ikke var dekning på kontoen min på grunn av avdrag på et lån jeg ikke visste om.

- Men du har hatt ganske lang tid til å betale?

— Jeg har vært ut og inn av sykehus, men skal betale ham.

- Bilen ble funnet på kaia i Danmark. Hvorfor det?

— Starteren var gåen på den. Det var mye billigere å fikse det i Hirtshals enn i Norge, så da ble den sendt ned dit.

- Samme kveld som du hentet bilen, ble den anmeldt for burning ved en barneskole?

— Det var ikke jeg som brukte den da heller, hevder 37-åringen.

Sparebanken Sør:

— Kan annullere transaksjonen

Sparebanken Sør fraråder folk å levere fra seg verdigjenstander før man ser at pengene er kommet på sin egen konto.

Rolf H. Søraker, direktør for konsernstab i Sparebanken Sør, forklarer at det er mulig å stoppe en bankoverføring etter at den er gjort. Foto: Reidar Kollstad

Til høsten kommer en ny tjeneste som skal hjelpe privatpersoner som kjøper eller selger ting.

— Man kan, dersom man ønsker å svindle noen, klare å stanse betalingen ved å annullere en banktransaksjon, sier Rolf H. Søraker, direktør for konsernstab i Sparebanken Sør.

Han forteller at på generelt grunnlag er en bilhandel mellom to personer er basert på tillit, og at det er viktig å tegne en kontrakt med personopplysninger om både kjøper og selger.

— Rådet vårt er at man aldri leverer fra seg verdigjenstander før man ser at pengene har kommet inn på sin egen konto, forteller han.

Bankremisser ut

Tidligere var det bankremisser folk brukte ved salg mellom privatpersoner. Det går fortsatt an, men er ifølge Søraker veldig lite i bruk.

— Det tar lenger tid og er mer styr, men for salg av større gjenstander med høy verdi brukes det fortsatt, forklarer han.

Lanserer «Straksbetaling»

Til høsten lanserer Sparebanken Sør en ny tjeneste som heter «Straksbetaling». Ved å bruke den, skal mottaker av et beløp umiddelbart få pengene på konto.

— Tjenesten er utviklet av banknæringen, og vil bli tilgjengelig i de aller fleste bankene i Norge. Da vil man få pengene umiddelbart, uansett hvilken bank mottaker av pengene bruker. Det vil være en erstatning for bankremisser, sier direktøren.