Det er knyttet stor interesse til saken og mange meningsfeller med Jon Johansen var møtt opp utenfor rettssal 828 i Oslo tinghus tirsdag morgen. Også mange journalister og fotografer var møtt opp for å dekke starten på ankesaken. Jon Lech Johansen er tiltalt for å ha brutt kopisperren på sin egen DVD-plate høsten 1999 da han bare var 15 år gammel. Ifølge tiltalen brøt han denne ved å bruke dataprogrammet DeCSS, som han hadde utviklet sammen med to andre og som gjør det mulig å lagre en ukryptert kopi av DVD-filmer på en datamaskin. Han er også tiltalt for å ha spredt dette programmet på internett.

-Tema i saken er bruken av DeCSS i forhold til lovlig kjøpte filmer, sa førstestatsadvokat Inger Marie Sunde før hun leste opp tiltalen.

20-åringen fra Lardal i Vestfold er tiltalt etter straffelovens paragraf 145, andre ledd. Der går det fram at det er forbudt å bryte en elektronisk beskyttelse eller skaffe seg adgang til data ved bruk av uberettiget kunnskap.

Da saken ble behandlet i Oslo tingrett i desember i fjor ble Jon Lech Johansen frifunnet på alle punkter. Det er satt av to uker til behandlingen i lagmannsretten og dom kan ikke ventes før i januar neste år.