Og aller mest gledelig: Sunniene deltok i tilnærmet like stor grad som shiaene og kurderne.

Nettopp sunniene holder nøkkelen til en stabilisering av landet. Etter å ha sittet med makten under Saddam Hussein, føler de seg nå truet av den shia-arabiske og den kurdiske delen av befolkningen.

De aller fleste selvmordsbombere har da også vært sunnier. Og det er denne gruppen som synes å utgjøre ryggraden i de al Qaida-inspirerte terrorgruppene som har herjet landet siden den amerikanske invasjonen i 2003. Men i motsetning til da sunniene i stor grad boikottet folkeavstemningen om ny grunnlov i oktober, har de fleste denne gang gått til valglokalene. Forhåpentligvis er dette et tegn på at Abu Mussab al Zarqawi og de andre terrorlederne er i ferd med å miste grepet over den delen av befolkningen hvor de har hatt sterkest støtte.

Samtidig er den høye valgdeltakelsen en erkjennelse av at omformingen av Irak går videre. Og av at alle grupper som ønsker å påvirke denne utviklingen, må delta i prosessen. Dette har både politiske ledere og den jevne kvinne og mann blant sunniene tatt inn over seg. Og det de først og fremst frykter, er en de facto oppsplitting av Irak. I så fall vil kurderne ta oljefeltene i nord, shiaene rikdommene i sør, mens sunniene blir sittende igjen med den oljefattige sentrale delen av landet. For å forhindre dette, har sunniene deltatt i valget.

Veien fram til et stabilt, fredelig og demokratisk Irak er imidlertid fremdeles lang. Den regjering som den nyvalgte nasjonalforsamlingen skal peke ut, vil stå overfor en vanskelig politisk spagat. Den vil være avhengig av amerikanske soldater i lang tid fremover, samtidig som nettopp dette nærværet er en viktig drivkraft for væpnede opprørsgrupper.

Nettopp i en slik situasjon vil det være viktig for den nye nasjonalforsamlingen og en ny regjering å gi reell innflytelse til moderate sunni-arabiske politikere og partier. Dermed vil man kunne vise sunniene at deres interesser tas på alvor av et nytt regime. I så fall vil ekstremistenes maktgrunnlag kunne forvitre. De første svar på om en slik utvikling er sannsynlig, kommer med valgresultatet om et par uker.