— Flertallet vil ikke gjøre unntak og tillate slik kringkasting, sa dommer Wenche Elizabeth Arntzen da retten avviste begjæringen tirsdag formiddag. Hun begrunner det blant annet med faren for at Breivik ville opptre annerledes dersom han ble filmet, noe som ville gjøre det vanskeligere for retten å vurdere saken korrekt.

Det var NRK som på vegne av mediene ba om et slikt unntak fra det generelle kringkastingsforbudet i norsk rett. Det er fra før gitt tillatelse til å kringkaste aktoratets innledningsforedrag og forklaringen til flere av de sakkyndige vitnene.

Mindretallet, bestående av meddommer Ernst Henning Eielsen, mente den offentlige interessen rundt saken burde veie tyngst og at det ble åpnet for filming.

Mens aktoratet ikke hadde noen innsigelser mot medienes begjæring, var både forsvarerne og bistandsadvokatene imot at en slik tillatelse skulle gis.

— Vi var positive til å kringkaste tiltaltes forklaring for å balansere aktors foredrag. Dette ble ikke gjort, og vi mener det gir en veldig skjev fremstilling at kun enkelte reaksjoner på enkelte utsagn kringkastes, sa forsvarer Geir Lippestad da dommer Arntzen lot partene uttale seg før retten ble hevet mandag. Også Arntzen viste til at filming av Breivik uten at vitneutsagnene ble filmet, kunne gi en «skjev og mangelfull fremstilling». (©NTB)