Arve Kenneth gjenforent med mor Anne og far Kenneth. Foto: Torstein Øen
Han som fant babyen, nå 67 år gamle Leiv O. Meling og han som var baby, nå 31 år gamle Arve Kenneth Christiansen, studerer Fædrelandsvennens reportasje, som førte til pris for Årets avisside i 1983. Foto: Torstein Øen

Lille julaften møttes de for første gang. Han som ble kidnappet som baby i 1982, hans mor og han som fant det bortførte barnet.

— Det varte jo bare en drøy time. Men jeg husker i detalj hvordan følelsene skiftet fra grubling til panikk og lettelse, sier Anne Stie Christiansen.

Arve Kenneth gjenforent med mor Anne og far Kenneth. Foto: Torstein Øen

Hun opplevde alle foreldres mareritt midt på blanke formiddagen en augustdag for 31 år siden.Babyen ble kidnappet.

Mandag dekket hun kakebord for en gjest hun hadde snakket med i telefon, men aldri hilst personlig på. Leiv O. Meling fra Øvrebø skulle komme, han som 25. august for vel 31 år siden var på bytur med sin sju år gamle sønn for å besøke sin eldste sønn på sykehuset.

Klokken 12 den dagen kom han til å skru på bilradioen.

Etterlysning

— Der hørte jeg en kvinne fortelle at hennes baby var forsvunnet. Hun sa at barnevogna sto utenfor Einar Torjesen i Lillemarkens, og beskrev i detalj hvordan vogna så ut og hvordan barnet var kledd. Jeg husker du hadde blått tøy. Det har du jo i dag også, sier Leiv O. Meling henvendt til Arve Kenneth Christiansen.

I dag er han en 31 år gammel siviløkonom som arbeider i Riksrevisjonen i Oslo.

Du er nokså lik deg selv.

Der og da bestemte Meling seg for å kikke etter barnevogna.

— På Grim, like ovenfor bryggeriet, så jeg to jenter leke med ei vogn som liknet på beskrivelsen. Jeg parkerte, observerte og så at jentene gikk inn på daværende Grim Kolonial. Så gikk jeg inn og så at beskrivelsen på babyen stemte med det jeg hørte på radio. Så konfronterte jeg den ene jenta og holdt henne fast mens jeg lånte telefon og varslet politiet. Like etter var det fullt av politibiler utenfor. Rene Chicago, erindrer Meling.

Varslet far

I mellomtiden var Anne Stie Christiansen kommet til politistasjonen, etter å ha trålet i og rundt Markens og etterlyst sin sønn via daværende Sørlandssendinga.

Fra politistasjonen fikk hun ringt og varslet sin mann, Kenneth, som den gang var lærer på Vennesla ungdomsskole.

— Aldri har den 20 minutter lange bilturen fra Vennesla vært så lang, sier han.

Han som fant babyen, nå 67 år gamle Leiv O. Meling og han som var baby, nå 31 år gamle Arve Kenneth Christiansen, studerer Fædrelandsvennens reportasje, som førte til pris for Årets avisside i 1983. Foto: Torstein Øen

Samtidig sendte politiet alt disponibelt mannskap ut på leting. Fred. Olsen Lines, NSB, Kristiansand lufthavn, Rutebilstasjonen og drosjene ble varslet og bedt om å være på utkikk.

Overfor politiet forklarte jentene som stakk av med den lille, at de bare ønsket å låne ham litt.

Lik seg selv

Det var etter den dagen, 25. august 1982, småbarnsforeldre sluttet å gå fra en barnevogn med baby utenfor en butikk i Kristiansand.

Hovedpersonen sov søtt og godt gjennom dramaet. Men han er flere ganger blitt fortalt det som skjedde, blant annet av en kamerat som hørte et lydklipp med morens etterlysning på P2 i forbindelse med utgivelsen av NRK-boka "Har du hørt?".

Med unntak av den sovende babyen, har som nevnt Leiv O. Meling aldri tidligere møtt noen av guttens familie, annet enn takk på telefon og i form av en blomsterbukett.

— Du er nokså lik deg selv, sa Meling da han så igjen den voksne gutten.

Så fikk han direkte takk, julekaker og enda en blomst.