ARENDAL: I en debatt sammen med Kåre Willoch i Arendal kulturhus under Arendalsuka fredag valgte Solheim å gå rett i strupen på den mektige fagforeningslederen for politiet.

— Er det noen som burde gå etter 22. juli er det Arne Johannessen som bør vurdere dette, sa Solheim, og la til:

— Han har vært fremste eksponent for en kravmentalitet som råder, han står bak det. Vi kaster penger etter alle problemer og tror pengen løse alle problemer.

Etter debatten ba vi Solheim utdype hvorfor han mener Johannessen bør vudere å gå av.

— Jeg mener hans konstante fokus på at bare mer ressurser og mer penger vil løse alle problemer, er den del av den kulturen man ser. Det er ikke slik at på noe samfunnsområde vil mer penger i selg selv løse alle problemene, sier Solheim, som mener pengemaset fjerner fokuset av god ledelse og god kultur.

— Kan han stå bak noe av den kulturen som kommer fram i Gjørv-rapporten?

— Jeg mener i alle fall at det er farlig når man over tid har veldig fokus på hva man skal kreve, ikke hva man skal yte. Jeg mener ikke at politiet er i noen særklasse, det er akkurat det samme innenfor alle andre samfunnsområder. At vi må spørre hva som er god ledelse og hva man skal levere.

Solheim understreker at han bruker Johannessen som et eksempel i forhold til at det er ikke det viktigste hvem som går, men at man får en sterk ledelse og ny kultur i politiet, sier Solheim.

- Nokså alvorlig påstand

Johannessen selv synes påstanden er alvorlig.

— Dette er en nokså alvorlig påstand. Politiets Fellesforbund har fremmet en rekke forslag som ville satt politiet i stand til å løse samfunnsoppdraget på en betydelig bedre måte, sier forbundsleder Arne Johannessen til Fædrelandsvennen.

Arne Johannessen selv synes påstanden fra Solheim er alvorlig. Foto: Scanpix

Han viser til at det er mange år siden de spilte inn behovet for nødnett, IKT— forbedring, betydelig mer tid til trening og økt bemanning. Johannes viser til at Norge ligger langt bak andre europeiske land på disse områdene, og reagerer på at Solheim kaller dette for kravmentalitet.

- Direkte ansvarsfraskrivelse

— Det er direkte ansvarsfraskrivelse fra en som har sittet i makta. Det er til de grader dokumentert at norsk politi på utstyrssida ligger langt bak både andre offentlige etater og andre lands politi, kommenterer Johannessen.

Han mener at utspillet fra Solheim illustrerer voldsomt godt den manglende politiske viljen til å løfte politiet inn i den teknisk moderne tid.

— SV er et av partiene som ikke har vist ville til å satse på politiet. Jeg synes det er veldig spesielt å høre dette fra en som har sittet i maktapparatet. Hadde politikerne gjort det som fagmiljøene i det norske politiet og vi som fagforening har spilt inn, hadde det stått bedre til, mener Johannessen.

Forbundslederen sier at han ikke ønsker å være med i noen heksejakt, men understreker at han blir valgt av medlemmene i organisasjonen og ikke politikere.

— Det er nokså besynderlig å se hvor lite ansvar en politiker som har sittet i posisjon de siste årene viser. En ser jo at politikerne toer sine hender, men det kom frem i Bech Gjørv- kommisjonen sin rapport at det er en hel rekke ting som politikerne har visst om. Det har for eksempel vært svært liten interesse fra SV sin side for å gjøre noe med utstyret i norsk politi, sier Johannessen.