Monti sendte torsdag ut en tilsynelatende grav alvorlig kunngjøring, der han redegjorde for sin families nyttårsfest. Årsskiftet ble feiret med middagsmat tilberedt av statsministerens kone og julekake innkjøpt for fru Montis egne penger, framholdt han.

Med tørr humor besvarte den italienske regjeringssjefen et spørsmål fra en av den offentlige moralens selvoppnevnte voktere, senator Roberto Calderoni. Calderoni representerer partiet Liga Nord, som tidligere satt i koalisjon med Berlusconis parti Frihetens folk.

Enkel middag

Senatoren forlangte å få vite hvordan statsministeren hadde feiret nyttår.

— Det var en enkel middag i helt private former, der statsministeren, hans kone, deres sønn og datter med partnere, samt fru Montis søster med ektemann og fire barn, var til stede, svarte Monti.

— Gjestene bodde på et hotell i nabolaget og betalte selv hotellregningen sin. Til middag fikk de servert pastaretten tortellini, deretter kokt pølse med linser og til dessert kaken som fru Monti selv hadde vært ute og kjøpt og betalt, het det videre i redegjørelsen.

Familien sparte også penger ved å servere middagen selv, uten hjelp fra innleide kelnere.

— Men jeg kan ikke utelukke at utgiftene til strøm, gass og vann ble noe høyere enn det som ellers ville vært tilfelle, innrømmet Monti.

«Betalte selv»

— Samtlige omkostninger til kveldsarrangementet ble dekket av Mario Monti personlig. Monti har, som spørsmålsstilleren vil huske, gitt avkall på lønnen han har rett til som statsminister og finansminister, het det i kunngjøringen som den italienske regjeringssjefen sendte ut torsdag.

Mellom linjene kunne det leses at Monti, en partiløs tidligere EU-kommissær, mener Calderoni og andre på høyrefløyen bør holde munn og ikke kaste bort tiden på tåpeligheter. Italia er i dyp økonomisk krise, og det bør prege den offentlige debatten, syns statsministeren.

Silvio Berlusconi måtte vike plass for Monti i november i fjor på grunn av krisen, samt påstander om maktmisbruk og korrupsjon. Han ble også anklaget for å ha utnyttet en prostituert under den lovfestede lavalderen på fester der sex - eller «bunga bunga» - var et hovedinnslag. (©NTB)