ARENDAL: Edwin Andres Ortiz (24) fra Grimstad har de siste fem årene søkt om å få være deltager på «Robinsonekspedisjonen» .

– Det første året jeg søkte kom jeg inn til intervju, men fikk ikke være med. Det var skuffende da, men nå i etterkant ser jeg at jeg var veldig ung den gangen (18 år, red. anm.), sier Ortiz til fvn.no.

Skrev søknaden på rim

Etter det har han ikke kommet videre til intervju, uten at det har stoppet ham.

– Jeg har ikke mange drømmer i livet, men det å være med på «Robinson» er en. I år bestemte jeg meg derfor å legge ned masse arbeid i søknaden, og brukte en hel helg på å skrive den på rim. Det bet de seg merke i, og jeg kom derfor inn til intervju.

Og i år var det endelig hans tur.

– De må jo alltid ha med en som er litt «skeiv» på sånne programmer. I år ble det heldigvis meg.

De må jo alltid ha med en som er litt «skeiv» på sånne programmer. I år ble det heldigvis meg

Afterski

Christer Falck er også i år programleder for Robinsonekspidisjonen på TV 3. Men i år er sol og varme byttet ut med vinter og kulde. Foto: TV 3

I de elleve tidligere sesongene av realityshowet har innspillingen foregått på en øde stillehavsøy i brennende hete. I år er stillehavsøya og varmen byttet ut med isende kulde og vinterlandskap ved Rauland i Telemark. For Ortiz, som er adoptert fra Colombia, var det en utfordring.– At det var vinter i år, gjorde det hele egentlig bare enda bedre. Da ble det en skikkelig utfordring. Før dette var mitt enste forhold til vinteren afterski, men det har jo endret seg nå, sier han.

Ortiz jobber til daglig i Arendal, og er samboer med kjæresten sin.

– En av grunnene til at jeg søkte om å være med på «Robinson» er at jeg ønsker å være et forbilde for andre homofile, eller folk som er usikre på sin egen legning, forklarer han.

En av grunnene til at jeg søkte om å være med på «Robinson» er at jeg ønsker å være et forbilde for andre homofile

«Regnbuehomo»

Håpet hans er at noen som kanskje ikke er like trygge på seg selv som han, vil se på tv og føle seg bedre.

– Og dersom noen har noen spørsmål til meg rundt dette med seksualitet svarer jeg gjerne.

Han mener at det fremdeles er folk som er usikre på sin seksualitet, selv om vi er i 2012. – Det jo viktig å vise folk at det finnes tøffe «homoer» som er trygge på seg selv også. Selv om det er lett å se at jeg er homofil, føler jeg meg ikke som noen «regnbuehomo». Jeg liker å tro at jeg er den tøffeste «realityhomoen» som har vært på tv til nå.

Selv om det er lett å se at jeg er homofil, føler jeg meg ikke som noen «regnbuehomo»

20 minus

Og begrunner det med at årets sesong av «Robinson» er den tøffeste så langt.

– Plussgrader kunne vi se langt etter. Det var gjennomsnittlig rundt 20 minusgrader hele tiden, og når vinden i tillegg stod på ble det veldig kaldt. Det var veldig tøft aldri å være varm. Utfordringen ble da å holde seg i aktivitet hele tiden. Jeg kunne aldri stå rolig på en plass for da begynte jeg å fryse.

Som tidligere sesonger av «Robinson» var det også i år lite mat å få for deltakerne. Det har gjort at Ortiz fikk et helt nytt syn på mat.

– Det man savner mest er jo mat. Det vi fikk å spise var ganske ensformig. Tidlig under oppholdet bestemte jeg meg for at jeg skulle gi meg selv lov til å spise det jeg ville når jeg kom tilbake. Har jeg lyst på potetgull på en onsdag, ja da spiser jeg potetgull på en onsdag.

Åpne vinduer

Dette er årets Robinson-deltakere. Foto: TV 3

En annen ting som var en overgang da han kom hjem, var det å skulle sove inne igjen.– Det er rart hvor fort man blir vant til å sove ute i telt. Da jeg kom tilbake syntes jeg at det var fryktelig varmt å sove inne, og vi var nødt til å ha vinduene vid åpne på soverommet.

– Hva syntes samboeren din om det da?

– Det å være samboere betyr jo at man må gi og ta litt. De første nettene var det greit for ham, men nå er de lukket for å si det sånn.

Puteflau

Årets utgave av «Robinsonekspidisjonen» har premiere 11. mars. Ortiz er spent på hvordan det blir å se seg selv på skjermen.

– Jeg er ikke redd for å vise hvem jeg er, så for meg blir det ikke noe problem. Jeg gleder meg til å se hvordan de har klippet det hele sammen. Samboeren får heller gjemme seg bak en pute og holde seg for ørende dersom jeg sier noe dumt. I tillegg gleder jeg meg til reaksjonene fra familie og venner. De lurte jo fælt på hvordan jeg skulle klare meg. Jeg er jo ikke akkurat den første som løper ut når snøen kommer.

Samboeren får heller gjemme seg bak en pute og holde seg for ørende dersom jeg sier noe dumt

– Lærte du noe av å være med på «Robinsonekspedisjonen»?

– Jeg lærte masse om hvor utrolig vakker naturen i Norge er. Tidligere har jeg lagt alt av ferier til utlandet og hoteller, men nå har jeg lyst til å ta med samboeren min med på telttur i Norge. To netter i telt skal jeg klare nå dersom vi har med nok sjokolade.