Tone Damli Aaberge fotografert med sin tidligere kjæreste Aksel Hennie. Tone Damli Aaberge fotografert med sin tidligere kjæreste Aksel Hennie. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Elden: – Tone vil stå løpet ut i retten

Artisten Tone Damli Aaberge er klar for å gå til retten for å stoppe bloggspekulasjoner, selv om det blir et mediesirkus, sier hennes advokat. Han mener bloggeren truer ytringsfriheten.

OSLO: Onsdag fikk advokat John Christian Elden stoppet et blogginnlegg med en rekke påstander om Aaberge, hennes tidligere samboer Aksel Hennie og flere andre kjendiser. Påstandene gjelder forhold i forkant av bruddet mellom kjendisparet.

Bloggeren la imidlertid ut innlegget på nytt med de andre kjendisnavnene sensurert. Fredag sendte Elden en begjæring til Oslo tingrett med krav om at også dette blir fjernet. Samtidig varsler Elden rettssak med økonomiske krav.

– Det er jo alltid et dilemma i slike saker om man bare skal la det fortsette, eller prøve å få det stoppet. Men i denne saken velger Tone å ta opp kampen av prinsipp, og er villig til å stå løpet ut i retten, sier Elden til NTB.

Begge vil i retten

Han representerer både Aaberge, Hennie og to andre omtalte kjendiser, men sier det holder at det er Aaberge alene som fronter saken i retten.

Oslo byfogdembete vil mandag ta stilling til begjæringen om å kreve blogginnlegget fjernet i påvente av rettsprosessen. De skal da også avgjøre hvordan saken skal behandles videre i retten.

Bloggeren skriver fredag at han ser fram til å få saken prøvet i retten for å få avklart hvor stor ytringsfrihet en blogger kan ha. Han skriver også at han ser fram til at kjendiser skal måtte stille i vitneboksen for å dementere historiene, som han selv omtaler som fakta. Den siden av saken er ikke Elden interessert i.

– Dette dreier seg ikke om sannhetsgehalten i påstandene, vi har ikke vurdert innholdet i det hele tatt. Dette dreier seg om misbruk av ytringsfriheten ved at han kommer med sjikane og krenkelser av privatlivets fred, sier Elden.

– Ikke som annet sladder

Advokaten mener bloggeren lefler med ytringsfriheten på samme måte som dem som framsetter trusler på nettet. Han mener slike saker kan bidra til at ytringsfriheten blir innskrenket.

– Men hva skiller dette innlegget fra alt annet kjendissladder på internett? Framstår denne avsenderen som mer troverdig?

– Han kommer med svært konkrete påstander. Han blander rykter og fantasi og skriver det om til påstander, svarer advokaten.

Bloggeren skriver han tror at en eventuell bot vil være liten, og at han har sponsorer som har meldt seg til å betale den.

Veldedig formål

Elden har i sitt prosessvarsel bedt bloggeren redegjøre for inntektene sine på bloggen. I retten vil de kreve en andel av disse inntektene i oppreisning og erstatning. Disse pengene vil i tilfelle bli gitt til et veldedig formål, understreker Elden overfor NTB.

– Han har selv opplyst at han har fått 178.000 treff på det første innlegget. Etter vår oppfatning gjør han dette bare for å få reklameinntekter og PR, sier han.

Elden og Aaberge krever såkalt midlertidig forføyning. Dermed må retten finne det sannsynlig at også den sensurerte versjonen av innlegget vil gjøre vesentlig skade eller ulempe hvis den blir liggende til saken er avgjort.