BT kunne denne uken avsløre at tidligere forstander og direktør ved Stiftelsen Betanien, Are Blomhoff (61), er siktet for grovt underslag. Han skal ha erkjent å ha svindlet egen arbeidsgiver.

Over syv år skal Blomhoff, i kraft av sin stilling som daglig leder, ha tappet Stiftelsen Betanien Bergen for 14,6 millioner kroner.

Noen uker etter at han innrømmet pengeunderslag over stiftelsen, fikk Blomhoff audiens på slottet i anledning at han er tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Slottet ser på saken

Nå skal Slottet vurdere medaljen, skriver Dagen.

— Vi er kjent med saken i dag og vil sette oss inn i saken, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til Dagen torsdag ettermiddag.

Blomhoff fikk utdelt Kongens fortjenstmedalje i sølv i anledning sin 60-årsfeiring i fjor høst, og i februar i år fikk han audiens på slottet. Bare noen uker tidligere hadde Blomhoff lagt alle kortene på bordet da han ble konfrontert med påstander om at han hadde svindlet egen arbeidsgiver for flere millioner kroner.

Spesialetterforsker Morten Holmen ved seksjon for økonomisk kriminalitet beskriver saken som en av de største i sitt slag i Hordaland.

Mulig å trekke medaljen

Dersom Slottet bestemmer seg for å trekke tilbake fortjenstmedaljen, vil det ifølge Dagen være første gang siden Trond Ali Linstad fikk slettet medaljen for ett år siden. Da var begrunnelsen at Linstads ytringer - flere av Linstads kritiske uttalelser om jøder hadde da vakt sterk oppmerksomhet - ikke var forenlige med medaljens formål.

Statuttene for Kongens fortjenstmedalje ble endret i mars i fjor slik at det er mulig å trekke en tildelt medalje tilbake.Blomhoff skriver i en e-post til BT at han ikke ønsker å kommentere saken.