Ifølge Findus i Danmark viser prøver av pytt i panne-rettene at de inneholder mellom 1 og 3 prosent hestekjøtt, som ikke er merket på varedeklarasjonen.

— Bedrageriet med hestekjøtt som har rammet forbrukere over hele Europa, er meget alvorlig. Selv om alle våre leverandører har bekreftet at de ikke bruker hestekjøtt i sin produksjon, så må vi nå erkjenne at vi ikke lenger kan stole på noen. Derfor tester vi systematisk hele vårt produktsortiment, sier administrerende direktør Jari Latvanen i Findus Norden til Ritzau.

Ikke i Norge

Findus har så langt gjennomført 122 tester, og det er pakken på 1,4 kilo pytt i panne som har testet positivt for spor av hestekjøtt.

I Norge beroliger Findus sine kunder med at man trygt kan kjøpe deres pytt i uten at å bekymre seg for at de skal inneholde hestekjøtt.

- Nei, det gjelder ikke Norge. Her er det helt andre råvarer og produksjonssted, sier direktør for kvalitetssikring i Findus Norge, Inge Næsset, til NTB.

Fortsatt blir imidlertid store mengder umerket hestekjøtt oppdaget i matvarer på europeiske markeder, og millioner av produkter er fjernet fra butikkhyllene de siste ukene. Skandalen har også nådd asiatiske markeder.

Torsdag ble en rekke kebabkjøttprodukter trukket fra det finske markedet etter at de viste seg å inneholde hestekjøtt, ifølge nyhetsbyrået FNB.

Lasagne

I Romania opplyste myndighetene at det er avdekket hestekjøtt i 100 kilo kjøtt som var merket som storfekjøtt

Samme dag ble Bulgaria hittil siste europeiske land som bekreftet funn av store mengder hestekjøtt i lasagne merket som storfekjøtt, melder AFP. Ifølge landets matsikkerhetsmyndigheter inneholdt lasagnerettene 80 og 50 prosent hestekjøtt.

Ved siden av Findus, er matvaregiganten Nestlé og den brasilianske kjøttprodusenten JBS sterkt involvert i skandalen.

Kontrollplan

Norske myndigheter besluttet i et møte i EFTAs veterinære komité torsdag å følge ESAs kontrollplan for å avdekke mer matsvindel den neste måneden. Planen innebærer imidlertid ingen nye tiltak ut over dem som ble kjent tidligere i uka, opplyser seniorrådgiver Cathrine Steinland i Landbruks- og matdepartementet til NTB.

Tirsdag varslet Mattilsynet at man setter i gang DNA-testing av 50 ferdigmatprodukter, både frosne og ferske, i et nordisk samarbeid. Det skal også tas prøver av norsk hestekjøtt for å avdekke mulige rester av det sterkt betennelsesdempende legemiddelet fenylbutazon, en medisin som brukes på hester, men som kan være skadelig for mennesker.

Allerede fredag i forrige besluttet norske myndigheter å følge EUs anbefaling om å teste produkter som er merket storfekjøtt. Det er funnet hestekjøtt i lasagne fra en rekke norske leverandører som har fått ferdigmaten fra utlandet.

Det legges opp til at kontrollplanens varighet kan utvides med to måneder, hvis det blir vurdert som nødvendig. (©NTB)