Holt avstår fra å kommentere hvorfor surrogati vekker sterke følelser i Norge, men slår fast at hun går inn for frivillig surrogati fordi kvinner her i landet generelt er i stand til å velge selv hva de ønsker her i livet, skriver Dagbladet.

— Jeg finner det også prinsipielt vanskelig at vi lever i et land der det er lov å avbryte et svangerskap fordi man ikke ønsker å ta seg av barnet, mens det ikke er lov til å påbegynne et svangerskap fordi noen ønsker å elske det som sitt eget, sier Holt.

At man selv har et syn i saken bør ikke være et hinder fra å akseptere at andre mener noe annet, synes hun.

— At jeg aldri hadde kunnet tenke meg å gjennomføre en abort, hindrer meg ikke å være tilhenger av abortloven. At jeg selv ikke ville kunnet være surrogatmor, hindrer meg ikke i å se at andre aldeles frivillig, og med glede, kunne tenke seg å hjelpe en søster eller venninne til å få barn, sier Holt.

Hun legger til at surrogati er lovlig i blant annet Storbritannia og i flere delstater i USA. Hun viser også til at det ikke er forbudt for norske foreldre å benytte seg av metoder i disse landene. I Norge er surrogati forbudt og regjeringen vil ikke endre på loven. Også Høyre er tilhenger av dagens regelverk. (©NTB)