Et flertall av røykerne tror snus er like farlig som røyk og ønsker derfor ikke å bruke snus når de skal prøve å slutte med å røyke.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirius) mener helsemyndighetene nå må på banen og fortelle sannheten om hvor mye mindre farlig snus er, skriver Aftenposten.

— Hvis vi fikk dagligrøykerne som ikke klarer å slutte over på snus, ville det kunne redde livet deres. Røyking er livsfarlig, sier Lund.

Han har forsket på røykeatferd i 20 år og sier at det er bred enighet om at snus har minst 90 prosent mindre skadepotensial enn tobakk.

— Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft. De har sannsynligvis meget lav sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier han.

Lunds oppfordring møter ikke særlig gehør hos Helsedirektoratet.

— Snus er et avhengighetsskapende stoff og vi vet det gir økt risiko for enkelte kreftformer. Det er derfor ikke aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale snus som metode for å slutte å røyke, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet. (©NTB)