Rapporten fra de to psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisens konkluderer med at Brevik er strafferettslig tilregnelig. Det er motsatt konklusjon av hva psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kom til i sin første rapport, som ble offentliggjort av VG i januar.

— Tilregnelighetsspørsmålet er det viktigste stridstemaet i rettssaken. Når to rettspsykiatriske rapporter da konkluderer forskjellig, mener vi det er viktig at fagfolk, interesserte samfunnsdebattanter og lesere får anledning til å lese begge rapportene og sammenligne innholdet, skriver VG-redaktør Torry Pedersen i en kommentar om offentliggjøringen av det taushetsbelagte dokumentet.

Den rettsmedisinske kommisjon har ennå ikke godkjent den andre sakkyndigrapporten, som nå blir offentliggjort.

I rapporten skriver Aspaas og Tørrisen blant annet: «Han fremstod på undersøkelsestidspunktet helt uten psykotiske symptomer. Det er altså ikke sannsynliggjort at han har noen sykdom eller lidelse som kvalifiserer for bruk av det rettspsykiatriske begrepet psykose.»

Tørrissen og Aspaas er ikke i tvil om at Breivik er i stand til å begå nye, grove voldshandlinger. Ifølge de to sakkyndige må Breivik må endre mentalitet totalt og ta avstand fra både ideologien og handlingene han er tiltalt for, om risikoen for ny vold skal bli mindre. (©NTB)