Kringlen, et av forsvarets vitner, var det første vitnet ut i retten mandag.

På spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad forklarte han hvorfor han ikke tror Breivik var strafferettslig utilregnelig da han utførte handlingene 22. juli.

— Det jeg har observert her i retten tyder ikke på schizofreni. Breivik er fleksibel når han blir stilt spørsmål, og dette er ikke vanlig for schizofrene. Han har heller ikke endret mye av sine forklaringer siden 22. juli, og dette er noe av det som gjør at jeg heller ikke tror Breivik har en paranoid psykose, forklarte Kringlen.

Kringlen mener den første sakkyndige, som konkluderer med at Breivik er strafferettslig utilregnelig, kunne brukt andre metoder. Synne Sørheim og Torgeir Huseby snakket kun med Breivik sammen.

— De sa det var vanskelig å ha individuelle samtaler. I utgangspunktet vil jeg si det er synd de ikke snakket med Breivik hver for seg. Her har Aspaas og Tørrissen hatt en annen fremgangsmåte. Fra min side blir det bare spekulasjoner, men det kan kanskje virke som at de første sakkyndige var noe emosjonelt påvirket, sa han. (©NTB)