Bjørn Dæhlie tar et tak for redningsvesten og stiller opp i kalenderen. Foto: Margrethe Myhrer
Lasse Kjus og Hans Petter Buraas er med i kalenderen. Foto: Margrethe Myhrer

KRISTIANSAND: — Jeg synes det er en god ting å stille opp for. Dette er noe jeg kan stå inne for. Jeg er vokst opp ved sjøen, og vet viktigheten av å ha på vest. Med det store omfanget av ulykker, er det viktig å ha fokus på dette, sier fotballspilleren til Fædrelandsvennen.

Gratis

Kalenderen heter «Vest», og deles ut gratis i sportsbutikker fra mandag. Det er Redningsselskapet og Sportsbransjen AS som har fått kjendisene med på reklamestuntet, der de stiller opp i redningsvest. Og de stiller opp gratis for en god sak. I tillegg til Lene Mykjåland stiller flere opp: Petter Northug, Vibeke Skofterud, Bjørn Dæhlie, Lasse Kjus og Hans Petter Buraas.

Målet med holdningskampanjen er å få flere til å bruke vest på sjøen. I fjor omkom til sammen 40 personer i Norge. Fire av dem på Sørlandet, viser statistikken fra Norsk Folkehjelp.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet omkommer mer enn 30 personer i fritidsbåtulykker hvert år. 24 av de 32 som mistet livet i 2011 brukte ikke flyte- eller redningsvest.

Alltid på i fart

- Slurver du litt med vest som oss andre?

— Jeg prøver å være flink, men har nok slurvet litt noen ganger. Men når vi er ute og kjører, har jeg alltid vesten på, forteller Mykjåland.

Bildene til kalenderen ble tatt midt i mai.

— Det var gøy. Og så gikk det kjapt, det er alltid digg. Jeg er ikke laga for sånne ting. Men det er gøy å prøve det også, sier Mykjåland, som egentlig skulle vært fotografert sammen med Petter Northug, men prioriterte oppgavelevering først, og dermed er avbildet alene i kalenderen.

Stolt Northug

— Jeg er stolt over å være med og fronte en så viktig sak. Redningsvester redder liv, og forhåpentligvis lykkes vi også med å vise at de kan se ganske tøffe ut også. Hvis jeg kan være med og bidra til at flere mennesker husker vesten i sommer, så er målet mitt nådd, sier Petter Northug.

Gjør en forskjell

— Mange som ferdes i båt uten vest har simpelthen bare glemt å ta den på. Tiltak som denne kalenderen kan hjelpe med å øke bevisstheten for vest generelt, og dette kan utgjøre en stor forskjell. Vi håper alle henger kalenderen på kjøleskapet i sommer, og tar stjernenes oppfordring om å bruke vest, sier Ernst Larsen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.