KRISTIANSAND: — Jada, ved å fjerne store polypper i nesegangen vil de få en langt bedre livskvalitet, sier avdelingsleder Sverre K. Steinsvåg ved Øre-Nese-Hals avdelingen på Sørlandet sykehus.

Gjennom vitenskapelig forskning har han dokumentert at astmabarn har trangere nesepassasjer enn andre barn. Dermed er de ekstra utsatt for plager med store polypper som gjør det vanskeligere å puste.

— Å fjerne store polypper er en operasjon som tar 15 minutter på dagkirurgisk avdeling og er svært enkel, sier Steinsvåg.

Ikke klar over problemet

Men svært få foreldre er klar over dette, fordi de bare henvender seg til barneleger når barna får astmaproblemer, mens det er øre-, nese- halsavdelingene som håndterer polypper.

— Vi har sett at barna som fjerne store polypper også får bedre søvn, fordi de puster bedre, sier Steinsvåg.

Han opplyser at i gjennomsnitt 20 prosent av alle norske barn plages av astma. Mellom 10 og 15 prosent av barn uten astma plages av store polypper og blant barn med astma er det betydelig flere som plages.

Fikk forskningspris

— Så hva er ditt råd til foreldre med astmabarn?

— Ta dem med til øre-, nese- halsavdelingen på sykehus og undersøk om de har store polypper. Hvis de har det, kan de be om å få dem operert bort, sier Steinsvåg.

Han fikk nylig en forskningspris på over 800.000 kroner blant annet for sin forskning på astmabarn og på samarbeid mellom spesialister på sykehus. Han mener samarbeid mellom spesialister vil være til gunst for pasientene.