KRISTIANSAND: «Lars» var på fest i bygda han bor i utenfor Kristiansand. Noen hadde fått tak i "noe nye greier".

— "Du må prøve. Du blir skikkelig fucka i hodet", sa de rundt ham.

Han tok et stort trekk av pipa. Holdt røyken inne. De andre smilte fornøyd.

«Lars» er en dreven hasjrøyker. Han har ruset seg siden han var 14 år, og vet hva han kan vente seg når hasjpipa sendes rundt.

Men rusen som kom denne gangen var helt annerledes.

SENDT I POSTEN: Syntetisk cannabis beslaglagt av Tollvesenet i Kristiansand etter å ha blitt bestilt på internett og sendt i posten. Legg merke til "advarselen". Foto: TOLLVESENET

Fikk skikkelig "noia"— Jeg var helt ute av meg selv. Ble redd. Visste ikke hva som skjedde. Det er vel en av de verste opplevelsene jeg har hatt, sier han til Fædrelandsvennen.

Rusen slapp ikke taket selv om timene gikk. Han ville ringe hjem, men fant ikke tastene. Ville løpe, men beina fulgte ikke med.

— Dagen etter fikk jeg skikkelig "noia". Jeg ringte rundt for å finne ut hva jeg hadde tatt. Tilslutt fikk jeg høre at et var syntetisk, sier "Lars".

Flere blir skremt

Vi møter 17-åringen sammen med Håvard Berge fra ungdomsteamet og hasjavvenningen i Kristiansand

Berge hører stadig flere historier om ungdommer som er skremt etter å ha prøvd syntetisk cannabis.

— Nesten alle ungdommene forteller om dårlige opplevelser. Rusen er intens, kan være veldig kort, men også lang. En jeg jobbet med hadde vært ruset i 24 timer. Det var veldig slitsomt. Han kom ikke ned, sier Berge.

En Aftenposten-artikkel bekrefter inntrykket Håvard Berge har fra Kristiansand-området: 15 av 17 brukere av syntetisk cannabis som Uteseksjonen i Oslo intervjuet, sier de er blitt skremt bort fra stoffet.

Kan føre til dødsfall

Syntetisk cannabis er en betegnelse på kjemiske stoffer fremstilt for å etterligne virkningen til hasj og marihuana.

Under navn som "spice" og "legal hights" kan de enkelt handles på internett. Feilaktig markedsføres stoffene som både trygge og lovlige.

Ifølge en artikkel fra Tidsskrift for Den norske legeforening, er det fra utlandet rapportert om at syntetisk cannabis har ført til hjerteinfarkt hos tenåringer, alvorlige psykoser, angst, bevisstløshet og dødsfall.

Lav kunnskap

Håvard Berge sier kunnskapen er lav om hvor farlig stoffet er.

— I vanlig cannabis er det stoffet CBD som hindrer psykoser. I syntetisk finnes ikke CBD. Derfor "tipper" brukerne lettere. De får en "bad trip", sier Berge.

«Lars» sier at i kommunen han bor i, er det nå lettere å få tak i syntetisk cannabis enn vanlig hasj og marihuana.

— For et halvt år siden var det ikke snakk om syntetisk. Nå er det ganske mange som sitter hjemme og ruser seg, sier 17-åringen.

Svært billig

Håvard Berge bekrefter at det er i kommunene rundt Kristiansand at de ser mest syntetisk.

— Det henger nok sammen med at du ikke er avhengig av å kjenne et kriminelt nettverk for å få tak i stoffet, sier han.

Det nye stoffet er også svært billig. Ifølge en undersøkelse blant Oslo-ungdom koster et gram med syntetisk cannabis i pulverform 130 norske kroner. Et gram rent stoff kan være nok til mer enn 200 rusdoser