Mellom 1994 og 2012 ble barnedødeligheten i landet redusert med to tredeler, fra 326 til 114 per tusende barn under fem år, viser rapporten «Lives on the Lines» som ble offentliggjort onsdag. Undersøkelsen har tatt for seg utviklingen i barnedødelighet i de 75 landene der flest barn og mødre dør, satt opp mot FNs millenniumsmål om barnedødelighet på 2 prosent i alle land innen 2030. Mye av den gode utviklingen i Niger kan forklares ut fra framgangen som har skjedd på de tvers av de ulike inntektsgruppene. Som et av verdens fattigste land har Niger gjennomført et ernæringsprogram og gitt tilgang til gratis helsehjelp for gravide kvinner og barn. Andre land som lykkes godt med reduksjon i barnedødelighet er Liberia, Rwanda, Indonesia, Madagaskar, India, Kina, Egypt, Tanzania og Mosambik. Aller flest barn dør i Haiti, Papua New Guinea og Ekvatorial-Guinea.

Fortsatt dør det 6,6 millioner barn årlig på verdensbasis. Generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang, mener likevel rapporten beviser at verden i dag står ved et historisk veiskille.

— For første gang ser vi konturene av en verden hvor kvinner og barn ikke dør av årsaker som kan forhindres, sier hun og oppfordrer den nye regjeringen til å vise at de mener alvor med sin satsing på global helse. (©NTB)