Jeg er oppvokst med vanlig kosthold og sunn mat, men også mye kos med kake og godterier. På ungdomsskolen kjøpte og spiste jeg godteri i storefri og på sosiale aktiviteter om kveldene. Jeg kjente etter hvert at jeg ble tyngre enn det jeg syntes var komfortabelt, og jeg ville slanke meg litt. Jeg endte opp med å spise nesten ingenting og ble altfor tynn over et par år. På grunn av lite kunnskap om kosthold så turte jeg ikke å spise mer fordi jeg ikke ville tilbake til der jeg startet.

Jeg erkjente heldigvis dette negative mønsteret og lærte meg hva som er sunt, fikk igjen krefter og humør, og jeg vinklet kosen mer over på aktivitet. Jeg fant ut at det er vel så bra kos med den sunne maten, og at det smaker nydelig når kroppen trenger den. Jeg veileder mange voksne i å trene og spise sunt, det er jobben min. Flere og flere gir uttrykk for at de spiser feil og at de mangler overskudd og ikke har lyst til å trene. De vet hva som er sunt å spise, men det er for mange vanskelig å gjennomføre sunt kosthold i praksis.

Jeg tenker at det er flere grunner til at dette er vanskelig selv etter at man har laget seg en plan, og det er all sosialiseringen som innebærer kos med usunn mat i hverdagen og alle helgedagene. I tillegg er den usunne maten veldig lett tilgjengelig og bys fristende frem overalt hvor vi går. Mange jeg snakker med synes det er vanskelig å si nei takk til usunn mat som tilbys i sosiale sammenkomster, ikke fordi de blir så fristet, men fordi de synes det er uhøflig å si nei takk.

Den som har lagt om kostholdet og ønsker å holde seg borte fra usunn mat, må tåle kommentarer fra andre som gjerne vil at de skal kose seg slik de gjorde før. De erfarer at man må være litt tøff og si at man har endret livsstil og har det bedre med den sunne maten. Når man har kuttet kaker og godteri fra hverdagskostholdet, opplever man det gjerne slik at «bare en liten bit» tar bort den gode smaken fra den sunne maten i neste måltid; at den usunne maten forstyrrer og at det ikke er noen forsakelse å la den ligge.

Holdningsendring må til

Det er sunt å kose seg, men kos bør altså ikke være ensbetydende med å innta masse usunn mat og drikke.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) spiser folk i alle aldrer for mye usunn mat og det bidrar til overvekt, hjerteinfarkt, diabetes og kreft. Vi voksne, idrettsledere, foreldre, lærere, vi må nå gå foran som gode eksempler og vise glede og takknemlighet over sunn mat. Vi kan starte med å ta tak i oss selv og vise barna våre at vi kan kose oss med sunn mat. Passelige mengder, regelmessig gjennom dagen tror jeg er veldig viktig. Det er viktig for barnas helse, trivsel og deres forhold til kroppen sin.

Dersom barna får spise mye usunn mat i oppveksten, er dette uvaner og holdninger de vil ta med seg inn i voksenlivet. Når de kommer i tenårene og slutter å vokse i høyden, vil de med et høyt inntak av usunn mat legge på seg mer enn det som er bra for dem, og føle seg tunge og slappe i kroppen. I en sårbar alder der kroppen forandrer seg i utgangspunktet, og det er viktig for dem hvordan de ser ut, kan et sunt kosthold gjøre veldig mye godt for selvfølelsen.

Det er mye sunn mat vi kan lage som er kjempegod. En enkel og viktig begynnelse er å ta med en god nistepakke fremfor å ende opp på en bensinstasjon. Vi kan bidra til at sunn mat selges i kioskene på idrettsarrangement og vi kan servere sunn mat når vi inviterer til besøk. Slik kan vi hjelpe hverandre til å spise sunnere. Vi trenger det alle sammen. Alle føler seg bedre med frisk og god mat.

Godtepress

Slik det er nå blir det et press om å spise usunn mat og snop når vi er ute på forskjellige arrangementer. Hjemme hos oss er det vanlig med sunn mat, og vi tar det med som niste, men forståelig nok vil barna gjerne spise det de andre barna spiser når vi er ute på sosiale sammenkomster, og vi ønsker ikke å holde dem utenfor fellesskapsopplevelsen ved å si nei til det som er «vanlig». Vi legger merke til de umiddelbare konsekvensene ved usunn mat, som mindre konsentrasjon og mindre ork, samt dårligere humør kort tid etter.

Jeg vet at det er flere enn meg som ønsker at det serveres sunnere mat og snacks på arrangementer, i alle fall som et alternativ for de som ønsker det. Det vil gjøre det lettere for de foreldre som allerede ønsker å ha et sunt kosthold, og det vil motivere mange til å begynne med det tror jeg, og presse noen til å tenke mer over hva de velger.

Jeg tenker at et mer helsefremmende kosthold kan føre til at barn og ungdom blir mindre opptatt av kroppens utseende og slanking, rett og slett fordi man ikke går inn i slutten av tenårene med overvekt. Overvekt kommer som resultat av for mye usunn mat over lengre tid, selv om den usunne maten/snopet kommer i tillegg til et sunt kosthold i bunnen. Jeg registrerer at det er litt misforståelse der, ved at mange tenker at de spiser jo sunn mat også, så da går det jo bra, men kroppen fungerer slik at den lagrer som fett det som er overflødig av energi inn, og vi blir slappere og får mindre lyst til å være i fysisk aktivitet av den grunn. Det er en overbelastning på kroppen.

Vi har nok alle kjent på at det er lite fristende å dra ut og løpe etter en tung middag, kanskje toppet med noe søtt til slutt. Det tar noen timer før vi orker å bevege oss, og da kan det hende at lysten på noe godt frister mer enn å gjøre noe fysisk. Det blir en ond sirkel. Vi blir dårlige forbilder slik. Hvis barna derimot ser at vi voksne velger bort det usunne og viser begeistring for det sunne, så vil det smitte over på dem, og de vil føle seg bedre på sikt. Slik vil barna få tillit til oss når de lurer på hva som er sunt etter hvert som de blir eldre, i stedet for at de begynner å spise mindre mat og setter sin lit til rare dietter, kosttilskudd og doping.

Det er blitt mer og mer vanlig å kjøpe godteri på butikken til hverdags. Jeg gjorde det selv i starten av tenårene, i storefri på skolen, og vet hva det førte til for min del. Det er viktig at vi er bevisst sukkerinntaket vårt og fokuserer på helsefordelene ved sunn mat, fordi fristelsene er mange og virkningsfulle via reklamekampanjer både på TV, radio, medier og i matbutikkene. Det er selvsagt ikke enkelt når prisen på snop presses ned til drøyt 20 kroner kiloen.

Sunn mat og sunn idrett

Når det gjelder idrettsarrangementer, er salgsinntekter i kiosk og dugnadsarbeid viktig og det må være mulig å tjene penger også på å selge sunne snacks og matvarer fremover. Etterspørselen er viktig, og jo flere som etterspør den sunne maten og lar være å kjøpe den usunne, jo raskere og lettere vil det bli å endre det som selges og serveres.

La oss vise våre barn hva som er sunt, vi vet det jo egentlig!

Aslaug Lia Pettersen (38), trenings- og ernæringsrådgiver Atletix Treningssenter Risør og Vegårshei. Tidligere athletic fitness-utøver, med blant annet EM-sølv og gull i både nordisk og norsk mesterskap.