**«Ben-Hur»

USA 2015

Drama

Regi: Timur Bekmambetov

Manus: John Ridley, Keith R. Clarke, basert på romanen «Ben-Hur – A Tale of the Christ» av Lew Wallace

Skuespillere: Jack Huston, Nazanin Boniadi, Haluk Bilginer, Rodrigo Santoror, Toby Kebbell

Aldersgrense: 12 år**

William Wylers «Ben-Hur» fra 1959 vant 11 Oscar-priser blant annet for beste film, og skapte filmhistorie. Filmen ble elsket av både publikum og anmeldere. Timur Bekmambetovs versjon anno 2016, er imidlertid en film som raskt går i glemmeboken. Den nye filmen er også basert på romanen «Ben-Hur – A Tale of the Christ» (1880) av Lew Wallace, men det er gjort en rekke uforståelige endringer.

Kort fortalt handler filmen om Judah Ben-Hur (Jack Huston), en jødisk prins, og hans romerske adoptivbror Messala (Toby Kebbell). I oppveksten er de bestevenner, men Messala føler seg utenfor og drar for å krige for romerne. Der stiger han raskt i gradene, og blir Pontius Pilatus og romernes yndling. Da han kommer tilbake til Jerusalem og Ben-Hur-familien, ender det med at han ofrer familien for sin egen karriere.

Filmen bringer ingenting nytt, verken kunstnerisk eller filmteknisk, og det er ingenting i filmen som rettferdiggjør at den ble laget. Karakterene mangler dybde og vi har sett alt gjort bedre utallige ganger før. Hvis ikke du er over gjennomsnittet interessert i filmer med kristent budskap, anbefaler jeg at du styrer unna, og uansett vil jeg heller anbefale den nyrestaurerte originalfilmen på Blu-ray.

**TERNINGKAST: 2

Anmeldt av: Cathrine Sordal**

«Magnus» gir et spennende innblikk i livet og hodet til sjakkmesteren Magnus Carlsen. FOTO: Moskus film/Nordisk Film Distribusjon AS

Magiske Magnus Carlsen

**«Magnus»

NORGE 2016

Dokumentar

Regi: Benjamin Ree

Manus: Benjamin Ree, Linn-Jeanethe Kyed

Medvirkende: Magnus Carlsen, Henrik Carlsen, Garri Kasparov, Vishy Anand, Ellen Carlsen, Ingrid Carlsen.

Aldersgrense: Tillatt for alle**

«Magnus» er dokumentaren som bringer oss tett på sjakk-geniet Magnus Carlsen. Eller i alle fall så tett som han lar oss og dokumentarfilmskaper Benjamin Ree komme. Helt fra Magnus var liten har han vært annerledes, og det å være annerledes er ikke alltid like lett. Gjennom gamle familiefilmer og intervjuer med familien og med Magnus selv, får vi et godt inntrykk av hvordan det er å være ham og hvordan talentet hans ble oppdaget.

Sjakkens Mozart. Ingen klarer helt å forklare hva han gjør, og ikke minst hvordan. Verdensmester bare 22 år gammel. Evnene hans beskrives som utenomjordiske, som om han er inni selve spillet. Han er under et umenneskelig press både fra utsiden, og ikke minst fra seg selv. I tillegg må han takle sirkuset rundt det hele, og filmen klarer å skildre dette på en måte som gjør at en selv føler stresset og kaoset på kroppen.

Som i VM i India hvor Magnus sliter i starten, både på pressekonferansene og i spillet. Så kommer familien og han får noen sårt trengte friminutt fra verden og sitt eget hode. Dette har stor innvirkning på spillet, og motspilleren Vichy Anand må se seg slått uten at han helt skjønner hva som skjedde.

Filmen byr på lite hokus pokus sånn rent teknisk og dramaturgisk, men det trengs heller ikke – for Magnus selv er magisk nok.

**TERNINGKAST: 5

Anmeldt av: Cathrine Sordal**

Cave.jpg Foto: I den norske ekstremsport-thrilleren "Cave" legger vennene Viktor (Benjamin Helstad), Charlotte (Heidi Toini) og Adrian (Mads Sjøgård Pettersen) ut på en dumdristig grotteekspedisjon. FOTO: ANOTHER WORLD ENTERTAINMENT

Ned i dypet, inn i mørket

**«Cave»

THRILLER

Norge 2016

Regi og manus: Henrik Martin Dahlsbakken

Skuespillere: Heidi Toini, Mads Sjøgård Pettersen, Benjamin Helstad, Ingar Helge Gimle

Musikk: Johannes Ringen

Aldersgrense: 15 år**

Henrik Martin Dahlsbakken er kanskje den norske filmskaperen det er morsomst å følge for tiden. Bare ett år etter sin løfterike debut «Å vende tilbake » og bare et par måneder etter den stilsikre «Sensommer » , tar hamarsingen nå en uventet venstresving med denne veldreide ekstremsport-thrilleren.

Utgangspunktet er en klassisk B-filmvariant: Tre unge mennesker legger ut på dumdristig grotteekspedisjon, opplever seriøse spenninger seg i mellom og gjør dessuten urovekkende funn dypt inne i fjellet. Ut av dette kryster Dahlsbakken flere genuint uhyggelige sekvenser. Og han gjør det kun ved hjelp av effektivt lys-, lyd— og fotoarbeid. Hvem trenger vel digitalt skapte kjempebølger når flakkende hodelykter og ekkoet av fjerne stemmer kan føles akkurat like dramatisk? Vel, det hjelper selvsagt også at Heidi Toini, Benjamin Helstad og Mads Sjøgård Pettersen leverer så solid skuespill.

Slutten er det eneste ved «Cave » som ikke føles helt tilfredsstillende. I stedet for å gi oss svar på filmens mange ubesvarte spørsmål, etterlater den oss med en cliffhanger og et løfte om at "Cave 2 » er på gang. Trøsten får være at Henrik Martin Dahlsbakken ikke har for vane å la det gå lenge mellom hver film.

**TERNINGKAST 4

Anmeldt av: Roy Søbstad**

I den amerikanske filmen "Miracles from Heaven" opplever Christy (Jennifer Garner) at den ene datteren hennes blir dødssyk. Bare et mirakel kan redde henne. FOTO: UNITED INTERNATIONAL PICTURES

Du skal tro på mye

**DRAMA

«Miracles from Heaven»

USA 2016

Regi: Patricia Riggen

Manus: Christy Beam, Randy Brown

Skuespillere: Jennifer Garner, Martin Henderson, Kylie Rogers, Queen Latifah

Musikk: Carlo Siliotto

Aldersgrense: 9 år**

Vi som ser mye film blir bedt om å tro på så mangt: at folk kan fly, at dyr kan snakke, at Arnold Schwarzenegger kan redde verden. Forskjellen på « Miracles from Heaven » og filmer flest, er at den vil ha oss til å tro sånn helt på ordentlig.

Det kjernesunne ekteparet Beam og deres tre underskjønne døtre utgjør den perfekte amerikanske kjernefamilien. De jobber hardt, er flittige kirkegjengere og inviterer gjerne hele menigheten til barbeque på farmen. Så en dag rammer det vondeste av det vonde: Den ene datteren blir dødssyk. Og innen Gud til slutt griper inn – allerede filmens tittel avslører at han kommer til å gjøre det – skal legevitenskapen ha kommet til kort og mor ha vært nær ved å – gisp! – miste troen.

Barneskuespillerne er til å spise opp, bildene er pene på en sånn postkort-aktige måte og, i det hele tatt, ingen kan si at "Miracles from Heaven » ikke er kompetent laget. Men til syvende og sist koker det hele ned til et spørsmål om tro. Og for denne ikke-religiøse anmelder oppleves filmen som et uutholdelig banalt, fullstendig skamløst stykke kristenpropaganda. La oss snakke om åndelighet. La oss snakke om verdier. Men la oss ikke kvele hverandre med billig sentimentalitet.

**TERNINGKAST 2

Anmeldt av: Roy Søbstad**

Treffer en samtidsnerve

**«Nerve»

USA 2016

Thriller

Regi: Henry Joost, Ariel Schulman

Manus: Jessica Sharzer, basert på boken av Jeanne Ryan

Skuespillere: Emma Roberts, Dave Franco, Juliette Lewis, Emily Meade

Aldersgrense: 12 år**

Vee DeMarco (Emma Roberts) mistet broren sin for to år siden, og i tillegg har hun og moren det veldig trangt økonomisk. Det er derfor lite sannsynlig at Vee får gå på det colleget hun ønsker, eller at hun noen gang kommer seg bort fra Staten Island. Hun tar aldri sjanser og er mer som en tilskuer til eget og andres liv. Bestevenninnen Sydney (Emily Meade) er derimot stikk motsatt og introduserer Vee for onlinespillet Nerve.

I spillet må du velge mellom å se på eller å delta. De som ser på gir spillerne utfordringer. Klarer spillerne utfordringene får de penger overført direkte på kontoen. For sekundet du har lastet deg på spillet, kjenner spillet alt om deg, vennene dine og familien din. De har tilgang til bilder, adresser og kontoinformasjon. Vee møter spilleren Ian (Dave Franco), og sammen dras de lengre og lengre inn i spillet.

Filmen er veldig samfunnsaktuell og treffer flere nerver i dagens samfunn, både når det gjelder vår naivitet og kunnskapsløshet rundt nettsikkerhet, og den tydeliggjør mentaliteten som skaper nettroll. Under aliaser distanserer folk seg til det som foregår, som om det ikke skjer helt på ordentlig.

Filmen mister det litt mot slutten, men alt i alt en interessant og samtidsaktuell historie.

**TERNINGKAST: 4

Anmeldt av: Cathrine Sordal**

Den tyske filmen "Jakten på Adolf Eichmann" forteller historien om hvordan Fritz Bauer (Burghart Klaußner) sporet opp en av hovedmennene bak holocaust. FOTO: NORSK FILMDISTRIBUSJON

Oppgjør med ondskapen

**«Jakten på Adolf Eichmann»

DRAMA

Tyskland 2015

Originaltittel: Der Staat gegen Fritz Bauer

Regi: Lars Kraume

Skuespillere: Burghart Klaußner, Michael Schenk, Ronald Zehrfeld, Sebastian Blomberg, Laura Tonke

Manus: Lars Kraume, Olivier Guez

Aldersgrense: 6 år**

Bare navnet Eichmann er nok til å gi frysninger. Men denne filmen handler ikke så mye om en av hovedmennene bak holocaust, som den handler om Tysklands manglende vilje til å ta et oppgjør med sin grufulle fortid. Statsadvokat Fritz Bauer (her spilt av Burghart Klaußner fra blant annet Spielbergs « Bridge of Spies » ) var en av dem som fikk kjenne motstanden på kroppen. På slutten av 1950-tallet ledet han jakten på krigsforbryterne, men ble motarbeidet av et statsapparat som krydde av gamle nazister. Saken ble på ingen måte enklere av at Bauer var jøde, sosialist og homofil.

Full som den er av nattlige telefonsamtaler, hemmelige møter og grå menn i røykfylte kontorer, kan « Jakten på Adolf Eichmann » i form minne om et utall gamle spionfilmer. Når vi i tillegg har sett historien om den rettskafne, prinsippfaste mannen som må kjempe mot et reaksjonært system mange ganger før – og atpåtil vet hvordan det gikk med Eichmann – ville det være synd å si at filmen er full av overraskelser. Det er ikke dermed sagt at « Jakten på Adolf Eichmann » ikke er en vellaget og velspilt liten thriller. Og tematikken forblir på mange måter akkurat like aktuell 70 år etter at Den andre verdenskrig tok slutt.

**TERNINGKAST: 4

Anmeldt av: Roy Søbstad**