KAUTOKEINO: Mette-Marit sørget for at Nils Åke fikk et varmende sjal etter å ha ventet på de kongelige gjestene. Ved starten på det to dager lange oppholdet i Finnmark sa kronprinsen at han ser fram til å lære mer om hvordan klimaet påvirker vilkårene for reindriften.

– Jeg tror de neste dagene vil bli svært minnerike for oss, slik det også var for mine foreldre da de besøkte Kautokeino som kronprinspar. Jeg har hørt mye om turen de gjennomførte for 40 år siden, sa kronprinsen, før avreise til Ardni Siida på snøskuter.

I reindriftsleiren vil de bli mottatt av Karen Anna Longjo Gaup som på 80-tallet var en av bare to kvinnelige formenn i reinbeitedistriktene.

Hun er forberedt på å kle opp kronprinsparet i pesk, slik daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja ble utstyrt da de besøkte siidaen i 1969. – Jeg har sydd klærne selv, og det blir spesielt, sier Karen Anna til NRK Sámi Radio.

Fredag skal kronprinsparet være med på markeringen av samefolkets dag.

KALDT: Her er kronprinsparet kledd i sameklær mens gradestokken viste mer enn 20 grader minus. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix