KRISTIANSAND: — Plutselig ble det vanskelig å holde seg på veien. Jeg stoppet og fant en stift i bakdekket, sier motorsyklist Patrick Jakobsen.

Han forteller at han punkterte på motorsykkel på Grim i Kristiansand natt til onsdag forrige uke. Jakobsen er glad for at farten var lav.

— Det å punktere på motorsykkel kan være ganske alvorlig, ettersom sykkelen da mister mye av stabiliteten, poengterer han.

Det var trolig tirsdag forrige uke at de første kjøretøyene begynte å punktere i Kristiansand, som følge av at kramper eller stifter lå strødd i veibanen ulike steder i byen.

LES OGSÅ: - Minner om ren sabotasje

LES OGSÅ: Biler har punktert i hopetall

Punkteringer denne uka

Tirsdag morgen denne uka dukket to nye bilister opp hos N. Timenes og Søn på Sagmyra i Vågsbygd, etter at dekk hadde punktert av samme årsak.

Fædrelandsvennen tok tirsdag kontakt med en rekke dekkforhandlere i Kristiansand for å sjekke omfanget av punkteringene etter krampene. N. Timenes og Søn og Dekkbørsen i Rigedalen har fått inn rundt 30 punkterte biler hver. Heros Dekksenter på Lund har fått inn 18 biler, mens Dekk 1 i Sørlandsparken har fått inn minst 10 biler. Per Hagen, Dekkpartner, har fått inn tre, mens Vianor har fått to-tre.

Jan Erik Sørensen, vulkanisør hos N. Timenes og Søn, viser fram kramper som har forårsaket punkteringer. Senest tirsdag denne uka var bilister innom bedriften for å lappe punkterte dekk som følge av slike stifter. Foto: Tormod Flem Vegge

— Måtte bytte fire dekk

Det betyr altså at minst 90 biler har punktert i Kristiansand på grunn av kramper, som blant annet er funnet strødd på Holskogveien, på Voie ringvei, på Slettheitoppen, på Tinnheia og på Sødal.

— Onsdag forrige uke oppsøkte den ene bilisten etter den andre oss, etter å ha punktert på grunn av kramper. På et tidspunkt sto fem bilister og snakket sammen om de samme problemene. En bilist måtte bytte alle fire dekkene, forteller Jan Erik Sørensen, vulkanisør hos N. Timenes og Søn.

Han tror det hele kan dreie seg om ren sabotasje.

Denne tomme esken, som har inneholdt kramper, ble funnet på Tinnheia forrige uke, i forbindelse med funn av kramper i veibanen. Krampene eller stiftene brukes vanligvis til å feste veggplater. Foto: Privat

— Det er jo utrolig kjedelig for dem det gjelder. Det er ikke uvanlig å punktere, men det er jo spesielt kjedelig hvis det viser seg at dette er hærverk. Antallet punkterte kjøretøy er nesten for stort til at dette kun kan være et uhell, fortsetter daglig leder Jens Timenes.

Tilkalt for å feie

Kristiansand kommune ble forrige uke varslet om kramper på Voie ringvei, på toppen av Slettheia og i Nikkelveien på Tinnheia. Dermed rykket mannskap ut for å feie.

— Hvis det bare hadde vært stifter én plass, kunne det vært et uhell. Vi opplever at dette er noe som er gjort med vilje for å ramme bilistene, sier Terje Kvarsten, oppsynsmann i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Ønsker tips

Agder politidistrikt har foreløpig ikke foretatt seg noe i saken. Etterforskningsleder Petter Sandell ved Kristiansand politistasjon er ikke kjent med at politiet har fått anmeldelser i saken, og derfor skal saken ikke ha blitt prioritert.

— Vi har ingen opplysninger om hvem som står bak dette og om det skyldes en bevisst handling. Vi er avhengig av opplysninger hvis vi skal foreta oss noe, sier han.

- Det er jo funnet esker med stifter, som kanskje har fingeravtrykk?

— Jeg kan ikke se at vi har blitt varslet om dette eller at vi har vært på noen av stedene dette har skjedd, sier Sandell, som understreker at det nå skal diskuteres i hvor stor grad saken skal få prioritet hos politiet siden omfanget av punkteringer har blitt såpass stort.