OSLO: Den rødgrønne regjeringen overskrider handlingsregelen for andre år på rad. Rekorden i bruk av oljesmøring på 130 milliarder kroner fra det reviderte budsjettet halvveis i 2009, overskrides nå ytterligere når statsbudsjettet for 2010 legges fram.

Rekordhøyt Det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet bringes opp til 148,5 milliarder kroner. Det er 44,6 milliarder kroner mer enn det handlingsregelen tilsier.

Det oljekorrigerte budsjettunderskuddet – som er det faktiske uttaket – pumpes opp til rekordhøye 154 milliarder kroner. Det nesten 36 milliarder kroner mer enn i år.

Samlet holdes skatte— og avgiftsnivået på samme nivå som i 2004. Bedret utvikling Regjeringen legger til grunn at det er tegn til en bedre utvikling enn hva det så ut til, da det reviderte budsjettet ble lagt fram i mai i fjor.

Veksten i aktiviteten i fastlandsøkonomien anslås neste år til litt over 2 prosent, som er en oppjustering på 1,25 prosentpoeng fra revidert.

Arbeidsledigheten ventes å øke fra dagens knappe 3,25 prosent til knapt 3,75 prosent i gjennomsnitt neste år. Det er 1 prosentpoeng lavere enn det regjeringen spådde i revidert budsjett i fjor vår.

Lønnsveksten ventes å avta fra 6 prosent i fjor til 4 prosent i år, og 3,5 prosent neste år.

Over handlingsregelen Handlingsregelen er enkelt forklart en plan for å sikre en jevn bruk av oljepengene. Regelen forutsetter at vi bruker like mye av oljefondet – som egentlig heter Statens pensjonsfond – utland – som den forventede realavkastningen. Denne er igjen anslått til 4 prosent av fondets kapital.

Regjeringen gjør det helt klart i budsjettforslaget at etter hvert som utsiktene bedres og veksten i økonomien tar seg opp, må budsjettet bringes tilbake til 4-prosentbanen.

Foto: Scanpix