Ankesaken mot de drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Mooland er i ferd med å starte opp igjen i provinshovedstaden Kisangani i D.R. Kongo.

Rettssaken har hatt en lengre pause etter at Tjostolv Moland ble syk. Siste dag i retten hadde han en merkelig oppførsel, og dommeren bestemte at ankesaken skulle utsettes til spesialister innen psykiatri kunne komme fra hovedstaden Kinshasa for å undersøke Moland.

Rettssaken ble 29 oktober utsatt på ubestemt tid i påvente av at Moland skulle få medisinsk hjelp.

Nå har dommeren likevel bestemt at rettssaken skal fortsette.

Rettssaken fortsetter

Aftenposten snakket med forsvarsadvokat Likwela kvart på ti. Han kunne bekrefte at han var på plass i rettssalen og at denne skulle fortsette i dag.

Ifølge VG blir Moland ved 10-tiden fraktet fra sykehuset til rettssaken for å delta.

Ifølge VG, som er eneste norske redaksjon som har egne journalister tilstede, ankom Moland ved 10.30 tiden, og retten ble satt kort tid etter.

VG skriver også at Moland forteller retten at han er torturert av politiet og dopet.

— Jeg er blitt dopet

— Jeg var dopet ned og kan ikke huske navn. Jeg har kutt i armer og bein. Jeg har merker etter sprøytespisser. Dette er måten den demokratiske republikken av Kongo behandler noen som er syke, sier han ifølge VG.

Han hevder også at den militære etterforskningslederen Roger Wawara avhørte ham mens han var sterkt ruset.

Moland skal skylde på angrepet av hjernemalaria at han har vært psykisk syk, og hevder at han ikke har fått medisiner i tide som er årsaken til at han ble syk. Og at han derfor ikke er mentalt syk. Han skal ha understreket at han ikke har hatt psykiske problemer tidligere.

Retten tok ved 11-tiden en pause i påvente av at legene skal komme til rettslokalene for å forklare om Molands helsetilstand.

- Moland tilsto

Etter at rettssaken ble gjenopptatt forklarte en av legene seg om helsetilstanden til Moland.

Hendelsen der Moland møtte sjåførens enke får også mye oppmerksomhet. Legen forteller at det var Moland selv som ba om å få møte enken, og at de så på dette som godt for hans helsetilstand.

Moland må forklare seg videre, men etter en stund vil han ikke si mer. Han klager på at tolken er for dårlig, og får støtte fra statsadvokaten.

Familien til den drepte sjåføren forteller hvordan de opplevde møtet med Moland på sykehuset, og at de, tross språkproblemer, oppfattet at han ba om tilgivelse for å ha drept sjåføren. Moland skal, ifølge Dagbladet, ha gått ned på kne og bedt alle fire familiemedlemmene om unnskyldning for drapet.

Moland skal ha vært redd og skalv da han møtte familien på sykehuset i forrige uke.

Familien hevder de fikk et tilståelsesbrev fra Moland som nå er gitt til deres sivile advokat. Dommeren ber om at dette brevet legges frem for retten i dag.

Ifølge VG spør dommeren om familien har tilgitt Moland, hvilket de svarer at de har.

Vil ikke gjenta tilståelse

Moland nekter å gjenta for dommeren det han sa til familien. «Jeg trenger ikke svare deg, skyt meg hvis du vil», sa Moland ifølge VG før han setter seg ned igjen og nekter å svare på om han drepte sjåføren.

Politilegen blir senere på dagen bedt om å forklare seg om Molands påstander om medisinering. Han sier at Moland aldri har fått morfin.

Moland svarer med å si at han har utelatt å ta tablettene sine de siste dagene for å unngå å bli avhengig av dem, og han skal angivelig ha blitt truet med å få medikamentene intravenøst om han ikke tok tablettene.

Moland hevder han ikke fikk vite om innholdet i tablettene, og at legene bare vil holde ham ruset. Han sier han fikk søvnproblemer og voldsomme smerter da han kuttet ut å ta dem. Disse smertene ble borte da han tok tablettene igjen.

Innrømmer å ha skrevet tilståelsesbrev

— Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo, leser en tolk fra et brev som angivelig skal ha vært skrevet av Moland, ifølge VG.

Ifølge Dagbladet skal det aktuelle brevet være skrevet 7. november.

På spørsmål fra retten bekrefter Moland at det er han som har skrevet brevet, noe French skal reagere på.

De sivile partene i saken takker Moland for å ha bidratt til utvikling i rettssaken.

French avviser Molands tilståelse

Joshua French blir bedt om å forklare seg etter at Moland innrømmer å ha skrevet brevet der han tilstår drapet. French sier at Moland ikke er mentalt tilregnelig, og at det som skjer i retten er et overgrep mot ham.

På direkte spørsmål sier French at han er uenig med Molands uttalelser.

French blir så bedt om å forklare hans versjon av hva som skjedde da sjåføren ble drept. Han forklarer, som han har gjort før, at sjåføren må ha blitt drept av noen andre som han ikkes så, og at de tok bilen for å komme seg unna.