— Vi øker kapasiteten så mye vi kan. Vi har tatt i bruk flere fabrikker og inngått avtale med andre firmaer om å fylle vaksinen i hetteglass, sier administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline til NTB.Men selv om produksjonen går for fullt, klarer ikke legemiddelprodusenten å levere vaksinene til det norske markedet raskere enn avtalt.

— Nei, vi leverer helt i henhold til planen. Det innebærer at vi vil ha levert nok vaksiner til hele risikogruppen i Norge i løpet av november, sannsynligvis tidlig i måneden. I løpet av desember vil vi trolig ha levert i alle fall første dose til alle i den øvrige befolkning som ønsker vaksinen, sier Nærdal.

GlaxoSmithKline har inngått avtale med over 40 land om leveranse av svineinfluensavaksinen Pandemrix. Avtalene er inngått slik at alle land for hver sin andel av den ukentlige produksjonen.

— Vi leverer noen hundre tusen doser hver uke til norske myndigheter og til 40 andre land. Avtalene er gjort på solidarisk grunnlag. I stedet for å levere til ett og ett land, leverer vi til alle samtidig. På den måten får alle i risikogruppene vaksinen så fort som mulig, uavhengig av hvor de bor, sier Nærdal.

Norske myndigheter har bestilt 9,4 millioner doser, to doser til hver i befolkningen.

— Vaksinen etterspørres nå i alle land, og Norge er i en privilegert situasjon og får tidlige leveranser. Vi sender ut vaksinene så fort vi får dem til landet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.(©NTB)