BERGEN/OSLO: Så er det bevist at Hellstrøm kan mer enn å lage gourmetmat.

I skarp konkurranse med etablerte TV-stjerner som Thomas Numme («Senkveld»), Petter Schjerven («Tingenes tilstand») og «Bokprogrammet»s Hans Olav Brenner, gikk den bredkjeftede stjernekokken til topps i kåringen av årets mannslige programleder.

To stjerner Hellstrøm er sjef og innehaver av Bagatelle, som er Norges eneste restaurant med to stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

Men i fjor høst tok han seg også tid til å reise land og strand rundt for å rydde opp i norske restaurantkjøkken med et TV-team på slep. Resultatet ble den brutalt ærlige «Hellstrøm rydder opp» på TV 3, og for den innsatsen ble altså Hellstrøm lørdag kveld kronet til årets mannlige programleder.

Himmelblå fikk to Hellstrøm var også nominert i kategorien beste reality, men her gikk NRK-sendte «Den store reisen» til topps. Andre nominerte i denne kategorien var «Da damene dro» og «71 grader nord».

«Den store reisen» gikk også til topps i kategorien beste nye tv-format.

«Himmelblå» var den andre serien som stakk av med to Gullruten-priser. Lena Kristin Ellingsen ble hedret som årets beste kvinnelige skuespiller, mens selve serien gikk av med seieren i kategorien beste TV-drama.

Skuespillervinnere Beste kvinnelige programleder ble Kristin Skogheim med TV 2-serien «Skogheims». Prisen tok hun i konkurranse med Guri Solberg, Nadia Hasnaoui og Solveig Kloppen.

I den mannlige kåringen av beste skuespiller gikk Espen Skjønberg til topps for innsatsen i «Berlinerpoplene», i konkurranse med Espen Eckbo, Edward Schultheiss og Christian Skolen.

Andre vinnere i Gullruten:

Beste underholdningsprogram: «Landeplage» (NRK).

Beste dokusåpe: «Berserk» (NRK).

Beste humorprogram: «Nytt på nytt» (NRK).

Beste barne— eller ungdomsprogram: «Amigo» (NRK).

Beste magasin- eller livsstilsprogram: «Tilbake til 70-tallet – 1977» (NRK).

Beste fakta- eller aktualitetsprogram: «Spekter, Israel hva nå?» (NRK).

Beste TV-dokumentar: «Min datter terroristen» (TV 2).

Årets nyskapning: «AF1» (NRK)

Årets fagpris: Siri Kalvig

Årets TV-øyeblikk: Da Truls Svendsen drakk seg full på James Bond-premiere for «Senkveld» på TV 2. Folkets TV-pris: Oddgeir Bruaset med «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK.

Gullrutens hederspris: Mangeårig og nå pensjonert utenriksmedarbeider i NRK, Bjørn Hansen