På landsleiren i Eidskog deltar 8.000 speidere, og det finnes både lege, sykepleier og sykebil på stedet. De to guttene fra Romsdal og Nordmøre speiderkrets fikk derfor raskt hjelp da ulykken skjedde ved 11-tiden mandag.— Det ble gitt forsvarlig hjelp umiddelbart, men det ble likevel besluttet å sende guttene til sykehus, sier Tore Torstad, generalsekretær i Norges speiderforbund, til NTB.

Ulykken skjedde fordi lederne ved en misforståelse hadde sendt med speiderne kokeapparat og rødsprit til en kokkekamp som skulle foregå på små bål. I en pressemelding opplyser Norges speiderforbund at speiderne trodde bålet var slukket, og at de derfor helte på litt rødsprit for å få fyr på bålet igjen. Rødspriten fordampet i det varme været, og dette førte til at det ble en liten eksplosjon i bålet. De to tolvåringene satt ved siden av bålet og fikk derfor alvorlige brannskader.

Guttene var ved bevissthet da de ble fraktet ut fra leirstedet i leirens sykebil. Deretter ble de brakt over i luftambulansen som fraktet dem til Ullevål universitetssykehus. Ifølge sykehuset er brannskadene alvorlige, men guttenes tilstand betegnes som stabil.

— Det er klart at dette er en vekker for oss alle. For å unngå ulykker lærer vi om båltenning i speideren, men av og til skjer det dessverre uhell også knyttet til bålaktiviteter. Leirledelsen forutsetter at troppslederne går inn og tar et spesielt ansvar knyttet til brannfarlige væsker på leiren, og at kun lederne håndterer og oppbevarer disse væskene. Nå i sommervarmen ber vi lederne være ekstra påpasselige, sier generalsekretær Tore Torstad i Norges speiderforbund. (©NTB)