6. september kom leder av den norske delegasjonen til Europarådet med en oppsiktsvekkende nyhet: Europarådet skal granske det norske barnevernet.

Etter en lengre telefonsamtale med den norske delegasjonslederen, Ingjerd Schou (H) i dag 7. september, opplyste hun at den rumenske delegaten til Europarådet, Niben Ony Ardeldan har tatt opp saken om granskingen og har fått støtte av 11 delegater fra 5 andre land i Europa til dette i komiteen for sosiale saker. Bakgrunnen er den såkalte Naustdalsaken. Og nå vil altså et samlet Europaråd granske norsk barnevern.

Rådet vil nå lage en rapport om norsk barnevern og ikke bare om Naustdalsaken! Hva er de skal granske? Selvsagt selve hovedsaken: bryter Norge menneskerettene?

Selvsagt har ikke de 5 norske delegatene til Europarådet noen stemme som kan hindre denne granskingen. De uttaler at det er godt å få en slik gransking, for da får en en rapport som viser de faktiske forholdene. I den norske debatten om barnevernet er det to syn som gjør seg gjeldende:

• Er det barnet som har førsteprioritet eller er det familier som trenger hjelp, som skal ha den.

Min mening er at Europarådets menneskerettighetskommisær Nils Muizniks linje er riktig. Han uttalte så sent som 24.4.2016 i forbindelse med at de fem barna ble tatt fra foreldrene i Naustdal, at det er en stor sak å ta barna fra deres foreldre. Det krever den ytterste forsiktighet, fordi vi er nødt til å tenke: hva er barnets beste? Barnets beste er nesten alltid å være med foreldrene . (Min uthevelse).

Min første konklusjon er at landets 11 barnehus fjernes og at det opprettes Ressurskontorer som er tjenesteytende for familiene. Da er en også i pakt med menneskerettighetskommisaren, som avsluttet sin uttalelse slik:

«Vi må gripe inn for å støtte familiene, slik at de kan forbli sammen og barna kan være med sine familier. Å fjerne barn fra deres foreldre, skal bare gjøres som siste utvei og for en veldig kort periode».

På dette området vil nok også granskningsrapporten fra Europarådet uttale seg.

I den nærmeste fremtid bør politi og barnevern rette seg atter at det er gjort gale vedtak, siden Norge granskes på denne måten.