Dette stemmer ikke. Et av de viktigste argumentene mot taxfree er at ordningen truer Vinmonopolet. Da regjeringen økte taxfreekvoten i sommer var det én ting som skjedde: Salgetble flyttet fra Vinmonopolet til taxfree. Det er en utvikling som på sikt kan gjøre at vi mister hele vinmonopolordningen.

Subsidierer alkohol

Arbeiderpartiets helseutvalg har foreslått å fjerne taxfreeordningen. Det samme har en rekke andre aktører tatt til orde for. Taxfreeordningen innebærer at vi bruker 3-5 milliarder kroner i året av fellesskapets penger på å subsidiere alkohol til de som reiser. De pengene kan vi bruke til andre og bedre formål.

Folk drikker mer

Forskning fra SIRUS viser at folk drikker mer enn de ellers ville gjort når de handler på taxfree. Gitt at nordmenns alkoholforbruk har økt med 40 prosent siste 20 år, med de følger det har for helsa og andre problemer som følger med alkoholbruk, bør det være et mål å få forbruket ned, ikke opp.

Taxfreeutsalgene ved flyplassene undergraver målene vi har for folkehelse, ansvarlig alkoholpolitikk og klima. Tiden er inne for å legge ned en utdatert ordning.