Prostatakreft er den desidert vanligste kreftformen blant menn, ifølge Kreftregisteret. En årsak til at stadig flere får diagnosen, er økende bruk av PSA-prøver, blodprøver som kan indikere om mannen har kreft.Professor Sophie D. Fosså ved Radiumhospitalet sier til Adresseavisen at for mange med ikke-aggressiv prostatakreft behandles i Norge i dag, fordi metoden for å stille diagnose ikke godt nok klarer å skille mellom dem som har en aggressiv kreftform og må behandles raskt, og dem som med fordel kan utsette eller unngå behandling.

Funnene i den norske forskningen publiseres i British Journal of Urology nå i september. Fosså er med på prosjektet, sammen med blant andre lege Eivor Hernes. Han sier at de som har den snilleste typen, overbehandles, mens de med aggressiv og lokalisert kreft underbehandles.

Forskere ved NTNU mener at utvidet bruk av MR løser problemet.

— I tillegg til vanlig bildediagnostikk bruker vi MR på tre andre måter. Blant annet ser vi på hvordan vannmolekyler i vevet beveger seg i friskt vev og i kreftvev, forklarer urolog Anders Angelsen, som leder prosjektet.

I tillegg kartlegges forandringer i svulstens blodgjennomstrømming og stoffskifte. Metoden gir en mer presis diagnostisering enn den vi har i dag, og gjør det også mulig å overvåke svulsten hos menn som ikke trenger behandling umiddelbart.

I løpet av to år har St. Olavs hospital undersøkt 200 menn på denne måten. Når forskerne har sjekket sine MR-undersøkelser mot vevsprøver fra pasienten, har de hatt rett i 80 prosent av tilfellene. (©NTB)