— Dette er ikke overraskende. Bilpleiebransjen er kjent for å ha noen utfordringer. Jeg er glad for at politiet tar tak i dette. Det bidrar til å avdekke useriøs virksomhet, sier rådgiver Trond Madsen i NHO Agder til Fædrelandsvennen.

Med bistand fra blant andre politiets utlendingsenhet i Oslo har Agder-politiet sjekket flere bransjer på Sørlandet denne uka. Seks personer er pågrepet uten lovlig arbeids- og oppholdstillatelse i bilpleiefirmaer.

Mulig menneskehandel

Jan Vidar Ødegaard, leder for utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt, sier to ble pågrepet i Grimstad og en i Kristiansand. Hvor de tre siste arbeidet er ikke kjent.

— Videre etterforskning vil avdekke om det er grunnlag for å gå videre og opprette straffesak mot arbeidsgiverne. Vi må vurdere om det er grunnlag for mistanke om grov utnyttelse av arbeidskraft og eventuelt menneskehandel, sier Ødegaard.

Jalil Zoghoalian har både oppholds- og arbeidstillatelse. Her er han på jobb i firmaet Arina bilvask på Lund. Foto: Eivind Kristensen

Aksjonen er ikke den første. Like før påske slo politiet til mot bilpleiefirmaer i Arendal. Her ble åtte utlendinger pågrepet. NHO ber folk tenke seg om før de benytter seg av billige tjenester.

— På alle steder som har påfallende lave priser, bør man gjøre seg noen refleksjoner. Men først og fremst er dette et ansvar for de som driver virksomheten og opptrer useriøst, sier Trond Madsen.

- Følte seg overvåket

På Lund i Kristiansand ligger flere bilpleiefirmaer. Firmaet til Khaled Gholami ble sjekket onsdag, og han sier alle hans ansatte hadde papirene i orden.

Gholami synes primært slike aksjoner er bra.

— Det er vanskelig å konkurrere med dem som kan senke prisene fordi de har tilgang til ulovlig arbeidskraft, sier Gholami, som opplyser at han betaler sine ansatte mellom 100 og 130 kroner timen.

Gholami er blitt kontrollert før, og sier ansatte tidligere har følt seg overvåket av politiet.

-Det er vanskelig å konkurrere med dem som kan senke prisene fordi de har tilgang til ulovlig arbeidskraft, sier Khaled Gholami. Foto: Kjetil Reite

— Det ville vært bra hvis politiet hadde mer oversikt over mistenkelige aktører, og ikke gikk på dem som aldri er blitt tatt for noe. Det er ikke så hyggelig å få besøk av politiet når man har kunder, sier Gholami.I en kommentar sier Jan Vidar Ødegaard at politiet bruker etterretningsinformasjon og kunnskap om bransjen før de aksjonerer.

Ytterligere tre personer er pågrepet uten lovlig oppholds- og arbeidstillatelse de siste dagene. En ble tatt på en byggeplass i Kristiansand og to på serveringssteder i Kristiansand.

I tillegg er det avdekket at to personer har arbeidet uten oppholds- og arbeidstillatelse i Kristiansand. Disse er ikke pågrepet.

— Noen vil bli uttransportert i løpet av få dager etter utvisningsvedtak, noen blir fengslet for uttransportering senere, sier Ødegaard.

- Indikasjon på svart arbeid

Politiet i Agder har denne uka også deltatt i en stor felles aksjon mot byggeplasser sammen med Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politiet, skatteoppkreverog Nav-kontroll.

I Agder ble 186 næringsdrivende kontrollert. I Aust-Agder manglet 34,8 prosent av de ansatte lovpålagte byggekort for arbeid og opphold på byggeplasser. I Vest-Agder var prosentandelen 24,1. - Når byggekort mangler er det en indikasjon på at det foregår svart arbeid eller annen arbeidsmarkedskriminalitet. Seriøse aktører har orden på dette, heter det i en pressemelding fra Skatteetaten.

For å få jobbe i Norge må man dessuten være i arbeidstakerregisteret. I Aust-Agder var 27 arbeidstakere ikke det, mens tallet for Vest-Agder var 85. Også manglende registrering indikerer svart arbeid, slår Skatteetaten fast.