Det var noen skikkelig mørke år for de multinasjonale plateselskapene på begynnelsen av 2000-tallet.

De ulovlige fildelingstjenestene, med The Pirate Bay i spissen, sørget for en uendelig strøm av gratis musikk, mens den tradisjonelle musikkbransjen var en skute med store flenger i skroget, i ferd med å synke.

I samme retning

Nå har ikke bare den synkende skuten begynt å flyte igjen, den har også satt kurs mot nye og mer innbringende farvann. I fjor utgjorde strømming hele 65 prosent av alle inntektene i den norske musikkbransjen.

Riktignok er Skandinavia helt i front når det gjelder bruk av strømmetjenester, men også resten av den vestlige musikkbransjen opplever nå at utviklingen går i samme retning.

Les også:

Ikke dårlig samvittighet

At musikkbransjen til slutt klarte å bekjempe den omfattende piratvirksomheten, skyldes hverken gode opplysningskampanjer eller kollektiv dårlig samvittighet hos brukerne.

Den negative trenden snudde først da brukerne fikk tilbud om lovlige tjenester som kunne tilby det samme som de ulovlige tjenestene – musikken du vil høre på, akkurat når du vil. I dag er det ingenting som The Pirate Bay kan tilby på musikkfronten som ikke Spotify og lignende tjenester, kan levere både raskere og bedre.

TV-vaner i endring

Det som er skjedd med musikkvanene våre, er nå i ferd med å innhente film— og tv-vanene våre også. 2015 er spådd å bli året hvor strømmetjenestene for film og TV endelig vil bli en reell konkurrent til lineær TV og kinolerretet.

Med mer enn 50 millioner abonnenter på verdensbasis er det foreløpig Netflix som leder an. Men stadig nye tjenester dukker opp, så dette løpet er langt fra avgjort.

En ny trussel

I alle intervjuer som Netflix-sjef Ted Sarandos har gjort de siste par årene, har han utpekt HBO som sin store erkerival.

Men et brev sendt fra Netflix-ledelsen til alle deres aksjonærer i januar, tyder på at de frykter en helt annen rival, nemlig den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time.

Like bra som Netflix

I likhet med The Pirate Bay baserer Popcorn Time seg på et åpent nettverk med ulovlige opplastede filer med film og TV.

Men i motsetning til The Pirate Bay, som krever at du laster filene ned på egen datamaskin, tilbyr Popcorn Time muligheten til å strømme filene direkte på den skjermen du foretrekker. Med et moderne og oversiktlig galleri av filmer og serier, som til forveksling ligner på Netflix, seiler nå denne tjenesten opp til å bli den raskest voksende i flere regioner.

Ennå ikke bra nok

Med musikkbransjens dyrekjøpte erfaringer i bakhodet blir det tydelig at trusselen fra en ulovlig tjeneste som Popcorn Time først og fremst er et tydelig tegn på at dagens lovlige tjenester ikke er bra nok.

Er det noe historien om piratvirksomhet har vist oss, så er det at for brukerne handler det mer om bekvemmelighet enn å få ting gratis.

Stiller store krav

Det betyr at strømmetjenester for film og tv må få et like bredt og godt utvalg som strømmetjenester for musikk. Folk er ikke interessert i å ha fire-fem forskjellige abonnementer for å få sett det de ønsker.

Det er heller ikke interessert i å vente på at film og tv-industrien skal melke ferdig inntektene fra både kino, kabel-tv, DVD og reklamefinansierte kanaler før de til slutt blir tilgjengelig for strømming.

Tøffe tider i møte

Film- og tv-industrien står nå foran den tøffeste omstillingsprosessen denne bransjen trolig noen gang har opplevd, og ikke alle vil overleve utviklingen. Men den gode nyheten er at når Netflix blir for film og tv, det Spotify er blitt for musikk, vil popcorntrusselen forsvinne av seg selv.

Twitter:@cecilieasker

Tips til TV-serier å strømme finner du her: