Mange hundre personer fra familie, venner, skolekamerater og andre fulgte Joakim Ophaug Røksland til graven. Foto: Jarle R. Martinsen

— Joakim var i sin lykkeligste tid. Og til dere russ som er her i dag kan jeg si fra hans foreldre: Joakim hadde ønsket at dere skulle fortsette russetiden, han hadde unnet dere det, sa sokneprest Eva Marie Jansvik i sin minnetale over 18-åringen.

Joakim Røksland ble 18 år gammel. Dette bildet er tatt i januar i år. Foto: Privat

Onsdag i forrige uke ble han funnet drept i en leilighet på Ime. Drapet har skaket opp ikke bare Mandal, men en hel landsdel.Mandal kirke var fullsatt med mange hundre sørgende mennesker.

Presten fortalte at Joakim elsket å være sammen med sine tre eldre søsken, både som barn og siden som ungdom.

— Deres kjærlighet for hverandre gjennomsyret familielivet, sa hun.

Hun fortalte om bestevennen som kom inn i hans liv gjennom familiebarnehagen som moren drev hjemme.

— Han fikk Joakim med på fotball som 6-åring. Joakim var allerede da rask og flink, han hadde ambisjoner om å bli proff fotballspiller, sa Jansvik.

Han skulle klare seg godt på skolen, både gjennom barne- og ungdomsskolen og siden på videregående.

Humor og gullkorn

Russepresident Justus van der Hagen Nørgaard holdt så minnetale. Han og Joakim var svært nære venner. Sammen hadde de to og seks andre kjøpt russebil.

Russepresident Justus van der Hagen Nørgaard holdt en personlig og gripende minnetale over sin venn. Bak står sokneprest Eva Marie Jansvik. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg skulle jo ikke stå her nå. Vi skulle ordnet russebil, vært på fest, lest til eksamen, sa Nørgaard som beskrev vennen som en liten kar med stort hjerte.Han sa det umulig å være sur på Joakim.

— Han hadde mye humor med mange gullkorn, sa Nørgaard som fortalte at vennen ville bli noe stort, men at det var vennene som skulle jobbe for ham. Da humret folk.

Den beste måten å bevare hans minner er å snakke om Joakim

Han beskrev tiden som kommer som svært tøff.

— Den beste måten å bevare hans minner er å snakke om Joakim slik at vi aldri glemmer ham, sa russepresidenten.

Lamslåtte tilbake

Rektor ved Mandal videregående skole, Oddvar Haaland, sa at han var stolt over å kunne si at han kjente Joakim personlig.

— Hver gang jeg møtte ham var det et «hei» eller «god morgen» å høre. Vi kunne slå av en prat i midttimen, fortalte rektoren.

Han sa at det var spesielt innen realfag og ikt at Joakim bemerket seg faglig med gode karakterer.

Vi er et skolesamfunn som står lamslåtte tilbake

— Vi er et skolesamfunn som står lamslåtte tilbake. Nå klamrer vi oss til minnene, sa han.

Sang tre sanger

Mandal-artisten Elia Ardiles Tronstad sang tre sanger i begravelsen.

En av dem, «I Remember», er en sang hun selv har laget. Det gjorde hun etter at hun selv mistet sin bror i en bilulykke i 2008. Sangen

Elia Ardiles Tronstad sang tre sanger, blant annet en sterkt personlig tekst som hun laget til sin brors død i 2008. Foto: Jarle R. Martinsen

fremførte hun i hans begravelse. Når hun nå gjorde det igjen, var det for første gang siden den gang.

Hun sang også «I see fire» av Ed Sheeran. Den er fra filmen The Hobbit: The Desolation of Smaug og var en av Joakims favorittsanger.

Et av refrengene er slik:

Now I see fire, inside the mountain

I see fire, burning the trees

I see fire, hollowing souls

I see fire, blood in the breeze

And I hope that you'll remember me

Sterk kontrast

Så ble kisten båret ut i det vakre vårværet i Mandal — et vær som sto i sterkt kontrast til det sorgfulle følget som gikk etter båren til 18-åringens siste hvilested.