I august er det to år siden Gjørv-kommisjonen la fram sin rapport med flengende kritikk av politiets beredskap. I rapporten skriver kommisjonen blant annet at «politihelikopterets kapasitet og rolle i skarpe situasjoner må avklares».

Helikopterberedskapen er i dag styrket slik at to politihelikoptre nå sørger for døgnkontinuerlig beredskap i Oslo og østlandsområdet, men fortsatt uten at helikoptrene kan brukes som ildstøtteplattform, skriver Dagsavisen.

15. desember i fjor la Politidirektoratet (POD) fram en ny rapport med tittelen: «Politiets helikopterkapasitet i Oslo og det sentrale Østlandet». Her slås det fast at politiet skal ikke ha helikoptre som har ildstøtteplattform. Det skal Forsvaret ta seg av. Problemet er at Forsvarets responstid er to timer.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) mener at kravet til to timers døgnkontinuerlig responstid fra de militære helikoptrene er for svak.

— Responstiden må ned til 15 minutter, slik den er for politihelikoptrene, sier Songstad til fagbladet Politiforum. (©NTB)