Denne uken har «Legend» premiere. Filmen om Kray-tvillingene som terroriserte London på 50— og 60-tallet (se anmeldelse). Det fikk meg til å tenke på alle de andre filmene som handler om virkelige gangstere, og hvorfor jeg liker dem.

Jeg liker selvsagt «Gudfaren»-filmene og «Scarface» med Al Pacino, men selv om de er inspirert av ekte gangstere er de ikke biografier. Jeg liker å føle at jeg er flue på veggen til historiske hendelser. Jeg vil vite hvordan det var, så nært opp til virkeligheten som mulig.

Gangstere fascinerer meg fordi de ofte beskrives som store personligheter med både karisma og sjarm, mens det rett under overflaten ligger en helt annen personlighet og venter på å slippe ut. De er uberegnelige, og er det noe de vil ha så tar de det bare. Enkelte har oppnådd stjernestatus tilnærmet lik skuespillere og artister, og fortsetter å fascinere oss mange år etter deres død.

«Bonnie and Clyde» (1967) av Arthur Penn med Warren Beatty og Faye Dunaway: Selv om det nok er en noe romantisert versjon av de virkelige hendelsene, er det kriminelle paret stadig like fascinerende i dag. Miniserien med samme navn fra 2013 med Emile Hirsch og Holliday Granger er også verdt å se.

«Public Enemies» (2009) av Michael Mann med Johnny Depp: Filmen er basert på Bryan Burroughs faglitterære bok «Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of FBI, 1933-34». Historien handler om jakten på de notoriske gangsterne John Dillinger, Baby Face Nelson og Pretty Boy Floyd.

«Goodfellas» (1990) av Martin Scorsese med Ray Liotta som Henry Hill: En gangster og hans venner som ønsker å bevege seg oppover i gradene. Filmen er basert på boken «Wiseguy: Life in a Mafia Family» av Nicholas Pileggi.

«Donnie Brasco» (1997) av Mike Newell med Al Pacino og Johnny Depp: En sann historie om FBI-agenten Joseph D. Pistone som infiltrerte Bonanno-familien på 70-tallet. Filmen er basert på Pistones bok med samme navn.

Og nå kommer det en helt splitter ny gangsterfilm med Johnny Depp, som har norgespremiere 13. november (forbehold om feil dato).

«Black Mass» (2015) av Scott Cooper er historien om den beryktede gangsteren Whitey Bulger, basert på boken «Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between FBI and the Irish Mob» av Dick Lehr og Gerard O’Neil. Etter traileren å dømme, er det bare å glede seg.