Det er organisasjonene Hyperion — norsk forbund for fantastiske fritidsinteresser og Kandu (kreativ aktiv norsk dataungdom), som står bak datatreffet The Gathering i Vikingskipet hvert år ved påsketider, som søkte om 150.000 kroner fra Helsedirektoratet.

Søknaden gjaldt et prosjekt kalt «Aktive nerder» som går ut på å tilby forskjellige fysiske aktiviteter under arrangementet. Midlene som de to organisasjonene ønsket tilgang på, er del av tilskuddsordningen «fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv», som er nevnt i statsbudsjettet, skriver Dagbladet.

I søknaden ber organisasjonene blant annet om å få midler til å utvikle det de kaller Nerf-turnering, et konsept basert på skytespillene «Unreal Tournament» og «Quake». Men i dette tilfellet gikk ideen ut på å benytte konseptet på en bane der ungdom, utstyrt med skumgummivåpen, kan skyte på hverandre - en aktivitet som ikke er helt ulik paintball.

Helsedirektoratet har avslått søknaden. Begrunnelsen er at «det er skepsis til enkelte av aktivitetene som stimulerer til voldsbruk». Felix Vaager i Hyperion slo seg ikke til ro med avslaget og ba om en bedre forklaring. Det fikk han. I forklaringen skriver direktoratet at «det er ikke hensiktsmessig å støtte denne typen aktivitet, eller andre aktiviteter som inspirerer til kraftig voldsbruk, jevnfør 22. juli».

Både Vaager og The Gatherings presse- og informasjonsansvarlig Simon Eriksen Valvik er skuffet over avslaget og mener 22. juli-referansen er et kraftig steg tilbake til å stigmatisere spillmiljøet. (©NTB)