BERGEN: — Septemberværet i Sør-Norge er helt ekstraordinært, veldig spesielt. Det vil stort sett holde seg i sør, men det siger også nordover. Så vi vil få veldig høy temperatur helt opp til Troms. Men den høyeste temperaturen får vi i vest og sør, sier Eli Kari Gjengedal.

Hun er i full gang med å fortelle om været i Norge - på telefon fra Flesland i Bergen, der hun venter på flyet som skal bringe henne til Oslo og til jobben i hovedstaden.

Gjengedal er værsjef i TV2, og har jobbet med vær gjennom 16 år. Hun er svært opptatt av det spesielle værfenomet som nå blant annet preger Sørlandet.

Eli Kari Gjengedal forteller at hun alltid har vært spesielt opptatt av været. Kanskje var det hvordan været påvirket om fjelloverganger var åpne eller lukket, og om ferjene gikk eller ei, som vekket interessen i barndommen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Sommeren har rett og slett gjort comeback. — Temperaturen kan stige opp mot 28 grader. Det kan hende den norske varmerekorden fra 1906 blir tangert. Rekorden ble målt et sted på Sørlandet, forteller hun.

Les også:

Ifølge Meteorologisk institutt ble den nevnte rekorden målt på Byglandsfjord 2. september 1906. Gradestokken viste da 28,5 grader celsius. Forfedrene våre koste seg altså også i sola i september — for 110 år siden.

Gjengedal forklarer hva som egentlig foregår i lufta over Sørlandet for tiden.

— Det er ikke sola som er skyld i at vi får tropenetter og så høy temperatur. Det er flere teorier om hvorfor vi nå er innhyllet av masse varm luft. Hele Europa ligger ti grader over hva som er normalen. En teori er at dette er varm luft fra Afrika. En annen teori er at jetstrømmen fra USA har kommet ut av kurs, på grunn av en orkan i USA for rundt en uke siden.

Men ingen har altså en fasit?

— Det er ingen som er 100 prosent sikre på hva som er årsaken. Men vi vet sikkert at luftmassene kommer inn over landet, og at sola ikke er hovedårsaken til varmen. Dette er et høyst uvanlig fenomen.

Blikkstille hav og deilig Syden-varme på Sørlandet torsdag 15. september. Foto: Kjartan Bjelland

Når opplevde vi sist noe liknende i Norge?

— Den siste uka i september i fjor hadde vi nokså høy temperatur sør og nord i Norge. Da lå temperaturen også på 20-tallet. Men den lå ikke på langt nær så høyt som nå. September er på mange måter en rar og lunefull måned. Ifølge historien er det lite uvær i september. Det er det nesten ikke eksempler på. Men sommeren kan slå til i denne måneden, og da har årsaken ofte vært varm luft fra Middelhavet.

Kan september bli den nye sommermåneden?

— I mange år har det vært diskusjon om å forskyve fellesferien til august og september. Juli har ofte vært en måned med dårlig vær, særlig på Vestlandet. Det har vært mange julimåneder som har regnet bort. Personlig mener jeg at det er en god idé å forskyve fellesferien.

— Sist gang vi hadde en supersommer i Norge var i 1997. Så det går altså 20 år mellom hver gang det er supersommer... Men det er jo disse sommerne vi husker.

Eli Kari Gjengedal (til høyre), og kollega Desta Marie Beeder, etter at Gjengedal satte verdensrekord i værmelding i 2014. Da meldte hun været i strekk i 24 timer. Rekorden er nå slått. Foto: Bøe, Torstein

Hvilket vær husker du fra barndommen din?

— Jeg husker mange sommere da vi satt på hytta mens det plaskregnet. Jeg husker nesten ikke at vi var noe annet enn våte, og at det stinket våte sokker gjennom hele oppveksten. Men jeg erindrer jo også noen fine sommerdager ved fjorden.

Hvordan fikk du interessen for været?

— Jeg har alltid vært spesielt opptatt av været. Da jeg vokste opp på 70-80-tallet var ikke veiutbyggingen slik som i dag. Fjelloverganger kunne være nedsnødde og været måtte være så bra at ferjene kunne gå. Dette er årsaker til at man blir opptatt av været.

Hvilken type vær liker du best?

— Jeg elsker solrike sommerdager og nydelig klarvær om vinteren. Men jeg liker aller best vær som gir action - lyn og torden. Det er det beste jeg vet når det braker løs.

Hva tenker du om klimaspørsmålet sett i lys av sommerdagene i september?

— Det faglige må klimaforskerne svare for. Personlig er jeg overbevist om at det har skjedd en endring. For 20 år siden snakket vi om hvordan været kom til å bli om 20 år, mer nedbør og stigende temperatur - og generelt et villere vær. Jeg kjenner på kroppen at det er der vi er i dag.

Hva har skjedd?

— Det blir varmere på kloden, havet blir varmere og isen smelter. Dette skaper grobunn for kraftigere værsystemer. Dermed får vi flere stormer, og vannet sirkulerer raskere i systemet. Dette må vi ta til etterretning i forbindelse med byplanlegging. Vi må ta høyde for drenering av mer vann, når Østlandet blir til Vestlandet og Vestlandet blir som en regnskog.

Hvem har skylda for dette?

— Det er mange teorier, og jeg snakker nå på egne vegne. Jeg tror det er en naturlig syklus i atmosfæren som har blitt forstyrret fordi vi mennesker har tuklet med naturen.

Værmelder Eli Kari Gjengedal har denne høsten vært med i TV2-programmet "Skal vi danse". Hun og dansepartner Ivo Havranek røk ut av konkurransen forrige uke, som andre par. Foto: Gr tt, Vegard Wivestad

Hva kan gjøres med situasjonen?

— Vi må stå sammen, ikke være grådige og være «happy» med mindre materiell velstand.

Gjør du noe selv for å bidra?

— Hvert år gir jeg meg selv en utfordring. I 2007 var det shopping-stopp. Et år sparte familien på vannet, dusjet mindre, pusset tenner uten å la vannet renne og så videre. I år er målet å selge bilen og klare oss uten. Vi spiser restemiddager hver uke, og så er jeg med i bytteringer, der vi bytter klær med hverandre. I fjor fikk jeg forresten hele sommergarderoben av naboen, tre kjoler og en bluse. Folk ler seg i hjel når de er hjemme hos meg, fordi alt tøyet mitt er i én kommode.

Men du pendler med fly?

— Det er ikke bra med tanke på klimaet. Jeg har en jobb å gjøre når det gjelder mer bruk av tog.

De som bytter klær med deg, ser de klærne sine igjen på TV2?

— Ja, og klærne får terningkast av Jan Thomas. Så jeg får høre: «Du brukte min kjole - og den fikk terningkast fire.»

Har du noen råd til andre?

— Folk bør tenke over hva de trenger her i livet for å være happy. Det er noe tull å kjøpe seg status ved hjelp av ting. Jeg tror at mye av forbruket vårt handler om å vise seg fram for andre. Det er noe som irriterer meg grenseløst.