— Sangtekster har i mange år blitt behandlet som poesiens kiosklitteratur. Musikere har ofte sett på dem som et nødvendig onde, mens litteraturvitere har betraktet dem som et unødvendig onde. Men nå holder dette på å snu, sier Håvard Rem. Han er lærer i tekstskriving når UiAs Fakultet for kunstfag, rytmisk linje i høst starter opp studiet i låtskriving. Dette er første gang et slikt studium tilbys på universitetsnivå i Norge.

— Her legger vi like stor vekt på melodi som på tekst, og vi har forberedt oss godt ved å samle det av fagstoff og læremateriale som finnes på området, sier Askil Holm. Han har hovedansvaret for bachelorstudiet hvor låtskriving regnes som «hovedinstrument», og hvor studentene skal være vokalister samtidig som de har et biiinstrument som piano eller gitar.

Dialektbølge

— Vi har fem studenter som har kommet gjennom nåløyet, og de er veldig forskjellige, sier Hilde Norbakken, som også underviser på låtskriverstudiet. Studentene som har sluppet inn har måttet bevise at de allerede har evner innen komposisjon og tekstskriving.

— Med Håvard Rem som lærer blir vel tekstene mest på norsk?

— Jeg har skrevet tekster på engelsk også, for eksempel for A-ha, sier Rem. Han mener det er en dialektbølge på gang i norsk musikk, og at det kanskje endelig kan være sørlandsdialektens tur. Så ulike artister som Honningbarna og Erlend Ropstad har for eksempel markert seg nasjonalt med skarrende lyrikk de senere årene.

Nordisk

— Da den store dialektbølgen skyllet over Norge på 70-tallet ble ikke Sørlandet med. De store dikterne, som Vilhelm Krag (født i Kristiansand), hadde diktet på dialekt, og sørlandsvisa sto veldig sterkt. Dermed skygget de nok også for dialektbølgen, men nå tror jeg avstanden har blitt stor nok, sier Rem.

Også ved UiAs Institutt for nordisk og mediefag befatter man seg nå med sangtekster:

— Vi kommer til å ha felles seminarer, og Bjarne Markussen (professor i Nordisk red.anm.) er også en ressurs vi kommer til å bruke, sier Hilde Norbakken.

Skal undervise andre

Allerede onsdag kommer låtskriverstudiet til å gjøre seg gjeldende i Kristiansands offentlighet. Da arrangeres låtskriveraften i kjelleren på Hos Naboen. Her skal studiet presenteres, og Håvard Rem intervjues. Etterpå er det åpen scene hvor lokale låtskrivere kan melde seg på og presentere materialet sitt. Fredag skal Rem også intervjues på biblioteket om samme tema.

Selv om mye vekt er lagt på det utøvende, skal studentene også lære seg å undervise andre i låtskriving.

— Det er ikke lett å livnære seg som låtskriver alene. Studentene får verktøy til å hjelpe andre til å få brukt sine kreative evner. Vi har på gang et samarbeid med Stiftelsen Arkivet og Den kulturelle skolesekken hvor elever på grunnskolenivå kan lære metodikk, tekst og musikk, sier Norbakken.