— Mens spotprisen sank med 22 prosent i løpet av 2014, gjorde sikringskontraktene våre at vi oppnådde priser som kun lå én prosent under 2013-nivå. Når vi i tillegg hadde en uvanlig høy produksjon - uten at det har gått utover magasinfyllingen - bidro kraftproduksjonen solid til konsernresultatet i 2014, sier Tom Nysted.

Konsernsjefen i Agder Energi er åpenbart tilfreds. Et overskudd på 834 millioner kroner etter skatt er bare marginalt ned fra 845 millioner i 2013. I 2013 bidro et litt tilfeldig, godt resultat i nettvirksomheten til konsernets bunnlinje, denne gangen er det altså selve kjernevirksomheten som har slått til. I tillegg har «strømbutikken» Los begynt å få dampen opp og leverte rekordoverskudd på 80 millioner kroner i 2014, pluss at industri-datterselskapet Otera ikke lenger belaster mor med underskudd. I fjor endte det flerårige smertensbarnet på pluss to mill.

Egen etterretning

— Flaks eller dyktighet at dere slapp så lett unna prisfallet, Nysted?

— Litt flaks har man alltid i slike tilfeller. Men det gode er at vi tok vårt eget fremtidsbilde på alvor for tre år siden og handlet ut fra en forutsetning om fallende priser.

Der suppleres sjefen av Pernille Kring Gulowsen, konserndirektør for økonomi, finans og risiko:

— I 2005, da spotprisen lå på samme nivå som nå, leverte konsernet et overskudd på 395 millioner kroner etter skatt, med det samme produksjonsapparatet som i dag.

— Men enkelte husker ennå at du lovet én milliard i overskudd, Nysted?

- I 2005, da spotprisen lå på samme nivå som nå, leverte konsernet et overskudd på 395 millioner kroner etter skatt, med det samme produksjonsapparatet som i dag, fortalte Pernille Kring Gulowsen under fredagens resultatpresentasjon. Foto: Torstein Øen

— I 2009, da spotprisen var 48 øre, som er mer enn det dobbelte av dagens nivå, snakket jeg sågar om 1,3 milliarder kroner i overskudd. Men jeg var helt klar på at det forutsatte både videreføring av samme prisnivå og uthenting av industrielle synergieffekter. Tar man hensyn til den reelle utviklingen siden, har vi intet å skamme oss over.

Tunge investeringer

Agder Energi er inne i en periode preget av tunge investeringer. Nye og/eller utvidede kraftanlegg i Brokke, Åseral og Iveland kommer opp i et sted rundt 2,5 milliarder kroner før alle er produksjonsklare. I tillegg skal flere titusen gamle og «dumme» strømmålere byttes ut med nye og «smarte» målere.

— Hadde dere satt i gang kraftprosjektene om dere hadde visst hvordan prisene kom til å utvikle seg?

— Vi er inne i en tiårsfase preget av såing, ikke høsting. Hadde vi sett fremtidskurven for spotpris, hadde vi kanskje vurdert Brokke-prosjektet på nytt. La også gå at jeg er bekymret for energisituasjonen i de nordiske landene på kort sikt; den vil være preget av overkapasitet. Men med NorLink-kabelen på plass, et Tyskland som har fått skikk på energiregimet sitt og en erkjennelse av at lavutslippssamfunnet kommer, skal dette gå veldig bra på sikt. Vi må bare ta inn over oss at digitalisering og andre megatrender betyr at kostnadsbasen vår må ytterligere ned, sier Tom Nysted.

- Må ta inn over oss lavere strømpriser

— Vi må ta inn over oss at strømprisene blir lavere. Vi er veldig opptatt av å være langsiktige eiere i selskapet, og sørge for at Agder Energi også fremover kan være med på nødvendige investeringer og tiltak, sier Evje-ordfører og leder for kommunenes arbeidsutvalg i Agder Energi, Bjørn Ropstad.

Bjørn Ropstad i de kommunale eiernes arbeidsutvalg mener 2014-resultatet er riktig så bra. Foto: ARKIV

Gjeldende regel for aksjeutbytte tilsier at det vanker 700,4 millioner kroner på Agder Energis eiere etter 2014: Først 500 millioner kroner, deretter 60 prosent av det resterende overskuddet.Neste fredag skal imidlertid arbeidsutvalget legge fram en innstilling om ny utbyttepolitikk for kommunene i eiermøtet til kraftselskapet.

— Prisfallet er en utfordring vi må ta hensyn til, og vil også reflekteres i de forslagene som legges fram, sier ordføreren, som for øvrig er godt fornøyd med 2014-resultatet.

— Det er et veldig bra resultat. Det er det ikke tvil om!

Agder Energi AS (konsern)
20142013
Inntekter8 2679 391
Ord. avskrivninger588502
Driftsresultat1 7721 891
Resultat etter skatt834845
Anleggsmidler13 92413 324
Omløpsmidler2 4942 767
Egenkapital3 7604 210
Langsiktig gjeld9 0297 585
Kortsiktig gjeld3 6294 296
Inntjening{smile}{smile}
Betalingsevne{sad}{sad}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)