Når det føles langt mellom lønningene, kan det være nyttig å ta en kikk på hvor pengene tar veien. Her er fem klassiske pengesluk som spiser av inntektene dine hver måned — og fem måter å tette dem på. 1. «Lommetyver»: En kaffe her, litt snacks fra kiosken der, kantinemat og tobakk er snikende lommetyver som kan spise store deler av budsjettet. For eksempel blir en 40-kroners kaffe hver dag til nærmere 15.000 kroner i året.

Løsningen: - Jeg synes absolutt at man skal unne seg litt luksus i hverdagen, men blir du litt mer bevisstditt forbruk kan du spare store summer uten at det går altfor mye ut over kosen, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

— Gå gjennom kontoutskriften din og se hva du bruker på «lommetyver» hver måned. Den visuelle oversikten gjør det lettere å bli mer bevisst ditt forbruk, sier hun.

2. Passivt forbruk: En enkel slanking av unødvendige faste utgifter kan gi mer å rutte med i andre deler av budsjettet. Blader, bokklubber, støttemedlemsskap på treningsstudio, og flere medieabonnementer enn du trenger (som Spotify, Wimp, Netflix eller HBO) suger kroner fra kontoen din nesten uten at du merker det.

Løsningen: - Det er gjerne slik at terskelen for å binde seg til et abonnement er relativt lav, mens terskelen for å si opp er langt høyere, sier Reitan.

— Ta en gjennomgang av abonnementene dine og si opp det du ikke bruker. Verre er det egentlig ikke.

3. Gebyrer: En undersøkelse gjort for Nordea viser at tre av ti unge har fått betalingspåminnelser, og det er høyinntektsgruppene som sliter mest. Purregebyrene for forsinket betaling er en unødvendig utgift som er lett å kutte for de fleste.

Løsningen: - Opprett avtalegiro i nettbanken, så er sjansen mindre for at regningene ikke blir betalt i tide, sier Reitan.

— Sett også av penger hver måned, på en egen konto, til regninger du vet kommer. Da har du midler tilgjengelig til å betale de krav du måtte få.

4. Lojalitet: Det er ikke lett å holde seg oppdatert på hvem som har lavest pris for tjenester til enhver tid. Men lojalitet som argument for å bli hos en leverandør er sjelden lønnsomt. Mange betaler mer enn nødvendig for strøm, forsikring, mobilabonnement, og boliglån.

Løsningen: - Sett av en ettermiddag og gå gjennom de avtalene du har. Ha det gjerne som vane å gjøre dette et par ganger i året. Det kan fort bli lønnsomt, sier Reitan.