For hver eneste celle i kroppen din finnes det nemlig ti mikroorganismer; selvstendige skapninger så små at vi ikke kan se dem med det blotte øyet. Vi snakker sopp, virus, bakterier og parasitter. Dine egne celler utgjør altså bare 10 prosent av deg. *

På eller i din kropp lever i dette øyeblikk hundre millioner millioner slike mikroorganismer. Samlet kaller vi det et mikrobiom . Du har bygget opp ditt unike mikrobiom ved å samle mikroorganismer gjennom munn, hud, øre, nese og andre åpninger fra det minuttet du ble født.

vignett wahl.jpg

Av alle genene du bærer med deg er mindre enn én prosent dine egne. Resten av det genetiske materialet tilhører mikroorganismene. Genene styrer ikke bare mikroorganismen selv, men også over hundre ulike prosesser i din kropp.

De hjelper deg med å fordøye mat, er en del av immunforsvaret ditt og styrer metthetsfølelsen. Blir du stressa av å lese dette? Mikroorganismene produserer kjemikalier for stress også. Forsøk viser at rotter som vokser opp i sterile omgivelser blir mindre påvirket av stressende stimuli enn rotter som har bygget opp en mer variert mikrobiom.

Hørt om bæsjetransplantasjon? Det finnes. Tygg litt på det. Nei, tenk litt på det.

Hvis du blir syk kan det i noen tilfeller hjelpe å få avføring fra et annet menneske satt opp i tarmen. Enkelte sykdommer kan nemlig skyldes at mikrobiomet ditt ikke er så variert, hvilket gjør deg sårbar for visse infeksjoner.

Forsøk har vist at å høste bakteriekulturer fra en frisk persons avføring, og sette den inn hos den syke, kan være mer effektiv for å kurere enkelte sykdommer enn alle tilgjengelige antibiotika.

Forskning har også vist at overvektige rotter som får avføring fra slanke rotter går ned i vekt, selv om de får servert eksakt samme mat som før. Faktisk vil rotter som får transplantert bakteriekultur fra et overvektig menneske også legge på seg, og omvendt dersom det får donoravføring fra en slank utgave av homo sapiens.

Mikroorganismene er så effektive at legen i fremtiden studere mikrobiomet ditt for å stille en mer nøyaktig diagnose.Ditt mikrobiom er så unikt at politietterforskere i fremtiden vil kunne bruke den til å finne ut hvor du har vært eller hvem du har ligget med.

Selv om dine egne celler utgjør en liten del av deg selv, er den gode nyheten at du kan endre på resten! I motsetning til genene du har arvet fra foreldrene dine, vil maten du spiser påvirke mikrobiomen din. Produkter som inneholder pre— og pro-biotika kan påvirke sammensetningen av mikrobiomet ditt.

Prosessert mat derimot, kan i noen tilfeller inneholde bakteriedrepende midler som gjør at de holder seg lenger i butikkhyllene. Med den uheldige bivirkning at de også dreper de gode bakteriene i kroppen din. Faktisk har vi i den vestlige verden mindre mangfold i mikrobiomet vårt enn andre deler av verden fordi vi spiser mer prosessert mat, vasker oss med antibakteriell såpe og tar antibiotika. Kanskje kan også vestens hyppigere forekomst av astma og autoimmune sykdommer skyldes et snevert mikrobiom.

Ikke følt deg helt deg selv i det siste? Det kan skyldes at du bare er 10 prosent deg selv. Men før du får en eksistensiell krise, husk at du kan endre på de resterende 90 prosent, slik at de tjener deg og din helse. Eller... de 10 prosent som faktisk er deg.

***** Det er kun i antall at mikroorganismene dominerer. I masse utgjør mikrobiomet under 3 % av kroppsvekten din.